Dostupni linkovi

Pompeo pohvalio Izrael zbog dijeljenja informacija tokom pandemije


Majk Pompeo
Majk Pompeo

Američki državni sekretar Majkl (Mike) Pompeo pohvalio je danas, 13. maja, Izrael zbog dijeljenja informacija tokom globalne borbe protiv korona virusa i ponovo kiritkovao Kinu zbog, kako je rekao, nedovoljno transparentnosti, javlja agencija Rojters.

Pomepo je tokom posjete Izraelu rekao premijeru Benjaminu Netnjahuu (Netanyahu) da je veliki partner i da njegova zemlja dijeli informacije, za razliku od drugih "koji pokušavaju da ih zamrače i prikriju".

Američki zvaničnik nije u razgovoru sa Netanjahuom direktno imenovao Kinu, niti je otkrio detalje o saradnji sa Izraelom tokom pandemije

Pompeo je ranije ponovio optužbe protiv Pekinga u intervjuu izraelskom listu "Hajom".

"Ovo znamo sigurno: virus je stigao iz Vuhana u Kini. Komunistička partija Kine je znala za ovaj virus u decembru 2019. godine i pokušala je da to prikrije", rekao je državni sekretar SAD.

On je dodao da je Peking "onemogućio ljude da govore, nije podijelio ovu informaciju dovoljno brzo i time stvorio ogroman rizik za svijet".

SAD su ranije upozorile Izrael na potencijalnu bezbjednosnu prijetnju od kineskih investicija u ovoj zemlji, poslije čega je Netanjahuova vlada u oktobru osnovala komisiju za provjeru takvih projekata.

Posvećenost bliskoistočnom planu Trampa

Državni sekretar SAD ponovio je posvećenost planu za Bliski istok predsednika Donalda Trampa. Prije razgovora sa premijerom Izraela, Pompeo je rekao na konferenciji za novinare da je u Jerusalimu da razgovara o Trampovoj "viziji mira".

Netanjahu je zahvalio za posjetu u vreme globalne krize izazvane korona virusom i nazvao je "svjedočanstvom snage našeg saveza". Zatim je optužio Iran za nastavak agresivnih napora u regiji uprkos pandemiji i zahvalio je Trumpovoj administraciji što je zauzela "snažno stajalište" protiv Irana.

Pompeo će se, nakon susreta sa Netanjahuom, sastati i sa budućim ministrom odbrane Benijem Gancom.

Prvi diplomata SAD dolazi u posjetu Izraelu dan prije nego što će nova koaliciona vlada položiti zakletvu i okončati 16 mjeseci političkog zastoja tokom kojih su održane tri runde parlamentarnih izbora, a jasnog pobjednika nije bilo.

Poslije najave posjete Pompea objavljeno je da se odlaže za četvrtak (14. maj) polaganje zakletve nove vlade Izraela, najavljivano za 13. maja.

Stejt department je najavio da će Pompeo s domaćinima razmotriti suzbijanje pandemije i regionalna bezbjednosna pitanja "povezana s malignim uticajem Irana".

XS
SM
MD
LG