Dostupni linkovi

Dačić: O dolasku državljana EU u Srbiju nema razgovora pre 15. juna


Ivica Dačić
Ivica Dačić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da će od 1. juna granice Srbije biti otvorene za ulazak državljana Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore i Severne Makedonije, dok sva ograničenja ostaju za državljane zemalja Evropske unije sa kojima "nema nikakvih razgovora pre 15. juna", jer je takav stav EU.

Dačić je u emisiji "Upitnik" na RTS-u izjavio da je takva odluka, koja će važiti za građane ovih zemalja jednostrana, odnosno da je to stav Srbije, dok će za odlazak građana Srbije u te zemlje važiti propisi koje je svaka od ovih zemalja donela pojedinačno.

On je rekao da Srbija i sada prihvata dolazak svojih državljana iz bilo koje zemlje, ali da je pitanje kako oni mogu da dođu jer je potrebno da se otvore humanitarni koridori u slučaju tranzita preko treće zemlje, za šta se traže garancije, prenosi Beta.

Prema njegovim rečima od početka epidemije koronavirusa u zemlju je vraćeno 15.000 državljana Srbije iz različitih zemalja humanitarnim letovima koji nisu naplaćivani, a na preporuku Vlade od ponedeljka je Er Srbija, pre uspostavljanja redovnog saobraćaja koji treba da krene od 18. maja, počela da realizuje vanredne letove koji se za putnike naplaćuju.

"Predložili smo Er Srbiji da uvede letove pošto je Vlada prestala sa humanitarnim letovima. Već je počelo da funkcioniše, juče je iz Pariza vraćeno 110 ljudi", kazao je Dačić.

On je rekao da strani državljani i dalje ne mogu da uđu u zemlju jer "nije liberalizovano kretanje nigde u Evropi, pa nije ni kod nas", odnosno da je za ulazak svakog pojedinačnog stranog državljanina, osim propisanog testa na koronavirus ne starijeg od 72 sata, potrebno i posebno odobrenje komisije čiji su članovi predstavnici više ministarstava.

Dačić je rekao i da je problem što u zemljama u okruženju, Evropskoj uniji, kao ni u svetu, povodom pandemije koronavirusa mere nisu standardizovane, i da svega nekoliko zemalja i dalje bez ograničenja primaju strane državljane, među kojima su Velika Britanija i Meksiko.

Od početka epidemije koronavirusa, prema rečima ministra Dačića, prestala je da funkcioniše diplomatska aktivnost u klasičnom i neposrednom smislu, a svi susreti organizuju se onlajn, preko video konferencija ili telefonskim razgovorima.

XS
SM
MD
LG