Dostupni linkovi

Martinović prekida štrajk glađu ispred Skupštine Srbije


Martinović sa poslanicima Srpske napredne stranke ispred Skupštine Srbije, 10.maj
Martinović sa poslanicima Srpske napredne stranke ispred Skupštine Srbije, 10.maj

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović izjavio je da prekida štrajk glađu, nakon saopštenja tužilaštva da je podneta krivična prijava protiv četiri osobe zbog dešavanja ispred Skupštine Srbije 8.maja.

„Nisam previše zadovoljan ovim saopštenjem, mislim da je moralo da bude mnogo oštrije i da je trebalo mnogo jasnije definisati šta se desilo 8.maja ali i ovo je prvi korak u onome što smo imali nameru da uradimo, a to je da apelujemo na tužilaštvo da reaguje u skladu sa zakonom na brutalno prebijanje Marjana Rističevića od strane Boška Obradovića i grupe huligana“, rekao je Martinović.

Martinović, koji je štrajk glađu počeo u nedelju, 10.maja, dodao je da štrajk prekida „ne zato što je zadovoljan saopštenjem tužilaštva“, već zato što želi da „doprinese smirivanju tenzija u Srbiji, posebno tenzija koje su vezane za rad Skupštine Srbije“.

Istakao je da se nada da će „tužilaštvo voditi postupak u skladu sa zakonom“.

Na pitanje da li je njegov štrajk glađu bio pritisak na tužilaštvo, Martinović je odgovorio da „Srbija počiva na načelu podele vlasti“.

„Svaki organ mora da radi svoj posao u skladu sa Ustavom i zakonom i bilo je krajnje vreme da se tužilaštvo oglasi“, rekao je Martinović i dodao da bi „reagovao isto i da je napadnut bilo ko od predstavnika opozicije“.

Lider opozicionog pokreta "Dveri" Boško Obradović, koji je takođe započeo štrajk glađu 10. maja, izjavio je za RSE da nije obavešten od strane tužilaštva ili policije da li je protiv njega i članova njegove stranke podneta krivična prijava.

On, kako je ranije naveo, nastavlja štrajk glađu sa zahtevom da se izbori zakazani za 21.jun odlože i da započne dijalog vlasti i opozicije.

Šta je saopštilo tužilaštvo?

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je ranije da je podneta krivična prijava protiv četiri osobe zbog incidenta ispred Skupštine Srbije 8. maja.

Kako se navodi u saopštenju tužilaštva, za nasilničko ponašanje sumnjiče se B.O., Đ.M., Đ.D. i M.S., a krivična prijava je podneta nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) prikupilo potrebne podatke i obaveštenja.

U saopštenju tužilaštva se navodi da su osumnjičeni B.O., Đ.M., Đ.D. i M.S. bili među učesnicima okupljanja ispred Doma Narodne skupštine Republike Srbije, kada je "došlo do povređivanja poslanika Marijana Rističevića, nakon čega su grubo vređali i ugrozili sigurnost ministra zdravlja Vlade Republike Srbije, Zlatibora Lončara".

Dodaje se da su tom prilikom "i drugi poslanici koji su ulazili u skupštinu takođe grubo vređani“.

Kordoni policije između pristalica vlasti i opozicije u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:18 0:00

XS
SM
MD
LG