Dostupni linkovi

Vaskršnja liturgija SPC u Podgorici: Bez vjernika, policija pred hramom


Vaskršnja liturgija SPC bez vernika u Podgorici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:41 0:00

Vaskršnja liturgija SPC bez vernika u Podgorici

U sabornom hramu Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Podgorici Vaskršnja liturgija održana je 19. aprila bez prisustva vjernika.

Uprkos pozivu mitropolije SPC u Crnoj Gori da vjernici ostanu doma, nekolicina upornijih došla je pred Hram Hristovog vaskrsenja, ali policija im nije dozvolila ulazak. Policijski službenici u uniformi i civilu su, uglavnom, razgovorom odvraćali građane od namjere da uđu u hram.

Vaskršnju liturgiju je, bez prisustva vjernika, služio mitropolit SPC Amfilohije u manastiru Ostrog, uz direktan prenos na jednoj prvatnoj televziji i crkvenim radio i internet medijima.

SPC u Crnoj Gori je 15. aprila zvanično saopštila da će sve službe povodom Vaskrsa biti održane bez prisustva vjernika, te da je to odlučeno nakon sastanka s „najmjerodavnijim ljekarskim adresama u Crnoj Gori“.

Iz SPC su dodali kako i od ranije poštuju mjere koje država sprovodi protiv epidemije COVID-19, navodeći da su još u martu počela bogosluženja u hramovima bez neposrednog prisustva vjernika, a obustavljeni su i crkveni skupovi, predavanja, časovi hora i vjeronauke.

Nacionalno koordinacionon tijelo za zarazne bolesti je 13. marta, između ostalog, zabranilo okupljanja u zatvorenim i na otvorenim javnim mjestima, što se odnosi i na vjerske supove i obrede.

XS
SM
MD
LG