Dostupni linkovi

Ambasada Izraela u Tirani: Preispitati inicijativu za održavanje mise za žrtve Bleiburga


Misu će držati vrbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić
Misu će držati vrbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić

Ambasada Izraela u Tirani poslala je riječi podrške Jevrejskoj zajednici u Bosni i Hercegovini i uputila prigovor zbog najavljene svete mise za žrtve blajburškog križnog puta, kao i svih drugih žrtava rata i poraća, koju će 16. maja, kako je ranije potvrđeno za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz tajništva Vrhbosanske nadbiskupije, predvoditi Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić u Sarajevu.

"Država Izrael odlučno stoji i podiže glas protiv svih pokušaja revizionizma i bilo kojih takvih i sličnih nemilih narativa. Jevrejska zajednica je nezamislivo mnogo patila pod vlašću Nezavisne države Hrvatske (NDH). Jevreji su masovno slani u smrt u Jasenovac i druge logore smrti tokom ovog strašnog perioda zajedno sa bezbroj drugih naroda", saopšteno je Ambasade Izraela.

Iz Ambasade poručuju kako pokušaj da se prikažu sve žrtve Drugog svjetskog rata jednakim ili sličnim,’ nije samo pogrešno, već je vrlo opasno i destruktivno za pomirenje kojem teže sve naše nacije’.

"Svjesni smo da su mnoge porodice izgubile svoje najmilije neposredno nakon Drugog svjetskog rata, međutim, moramo napraviti jasnu razliku između mnoštva nevinih žrtava koje su silom odvođene, često usred noći i slane u logore smrti, poput Jasenovca i Donje Gradine, zajedno sa svojim porodicama. To su činile iste one osobe koje su osuđene za organiziranje i činjenje takvih zločina, iako neki od njih nisu imali pravo na pošteno suđenje. Ne smijemo vjerovati niti uvjeravati sebe i druge da se takve žrtve mogu porediti", navedeno je saopštenju.

Ambasada Izraela u Tirani poslala je poruku podrške Jevrejskoj zajednici u BiH, kazavši da su nacisti i njihovi saradnici iz tzv. NDH sistemski ubili 10.000 njihovih članova.

"Važno je naglasiti i da je jasno da takve pokušaje osuđuju i cijenjeni građani Bosne i Hercegovine, od kojih većina može biti ponosna na doprinos svojih porodica u antifašističkoj zaostavštini i ratu protiv nacizma i njihovih saradnika. Također, upečatljiv je podatak da su najviši čelnici BiH, uključujući članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine, članovi Kolegijuma domova Parlamentarne skupštine BiH, lokalni čelnici u Gradu Sarajevu i mnogi drugi čelnici u državi je bili ujedinjeni u osudi najavljenog događaja", navode iz Ambasade Izraela.

Predsjednik Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine Jakob Finci i predsjednik Jevrejske opštine u Sarajevu Boris Kožemjakin u otvorenom pismu, 8.maja, su osudili najavljenu komemoraciju.​

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, te Željko Košić, član Predsjedništva BiH u saopštenjima za javnost, 8.maja, osudili su održavanje mise za Bleiburg, navodeći da se tome protive. Od kardinala Vinka Puljića, Džaferović je zatražio da preispita odluku o održavanju mise.​

Zahtjevi da Puljić preispita odluku o misi za Bleiburg u Sarajevu

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka u reagovanju, putem saopštenja, naveo je kako je "Sarajevo svjetski simbol otpora svakoj vrsti nasilja, totalitarizma, represije i agresije".

Misa za žrtve Bleiburga će biti održana 16. maja u 12.15 sati, u sarajevskoj katedrali Srce Isusovo.

Kardinal Vinko Puljić je 29. aprila za Informativnu katoličku agenciju iz Zagreba izjavio kako su mu "biskupi biskupskih konferencija dali mandat da predvodi komemoraciju za žrtve bleiburškoga križnog puta, kao i svih drugih žrtava rata i poraća".

XS
SM
MD
LG