Dostupni linkovi

Velika Britanija objavila plan izlaska iz karantina


Poster na kom je prikazan britanski premijer Boris Džonson, 14. april 2020.
Poster na kom je prikazan britanski premijer Boris Džonson, 14. april 2020.

Vlada Velike Britanije objavila je plan izlaska iz karantina, odnosno tri faze u kojima će postepeno popuštati restritkivne mere uvedene zbog širenja korona virusa, prenosi BBC.

"Ovo nije kratkoročna kriza. Korona virus će duže vreme cirkulisati među populacijom, izazivajući sporadične pandemije", saopštila je britanska vlada i dodala da, za sada, nije moguće praviti drastične promene i da proces popuštanja mera treba da teče polako.

Ukoliko podaci ne budu zadovoljavajući, Vlada će odmah reagovati i vratiti određene mere.

"Nalazimo se u najosetljivijem trenutku. Ako svi ostanemo pažljivi i poštujemo pravila, možemo da kontrolišemo virus", rekao je britanski premijer Boris Džonson.

U prvoj fazi, koja bi trebalo da počne u sredu, ljudi koji ne mogu da rade od kuće moći će da idu na posao, ukoliko su mesta na kojima rade otvorena.

Takođe, kompanije koje se otvore od srede, moraju poštovati striktna uputstva vlade i mere prevencije, kako bi se održavala fizička distanca i neophodni higijenski uslovi.

Vlada je objavila i da su mere pomoći privredi jako skupe i da ne mogu još dugo vremena ostati na snazi.

Takođe, Vlada u Londonu pozvala je građane da nose maske u svim zatvorenim prostorima, gde dolaze u kontakt sa drugim ljudima, kao što su prodavnice i javni prevoz.

"Ako dozovlimo da uvezemo nove slučajeve zaraze, svi naši dosadašnji napori biće uzaludni", naveo je Džonson.

Zaštitne maske mogu biti i platnene, kućne proizvodnje, kako bi se hiruške zaštitne maske mogle usmeriti na zdarvestvene radnike.

Takođe, svi koji ulaze u Velike Britaniju, moraće da idu u dvonedeljni karantin. Međutim, postojaće izuzeci od ovakvog pravila, pa je tako objavljeno da se ovo pravilo neće primenjivati na Francuze koji ulaze u zemlju.

Treća faza tek od jula

U durgoj fazi, koja neće početi pre 1. juna, planira se delimično otvaranje osnovnih škola i vrtića.

U toj fazi će biti nastavljena i sportska takmičenja, ali bez publike.

Poslednja, treća faza, očekuje se tek od 4. jula i tada će biti dozovljeno otvaranje većine prodavnica, ali ne i mesta na kojima, po prirodi stvari, ima mnogo ljudi.

Vlada Borisa Džonsona, koji je i sam bio zaražen korona virusom, objavila je, u dokumentu na 50 strana, da svi rokovi i faze popuštanja mera mogu biti odloženi ukoliko se borba protiv virusa ne bude napredovala kako je očekivano.

Velika Britanija je do sada registrovala oko 220 hiljada zaraženih korona virusom i više od 31 hiljade umrlih, što je čini drugom najpogođenijom zemljom pandemijom, odmah iza SAD.

XS
SM
MD
LG