Dostupni linkovi

Šef Delegacije EU u BiH: Bosna i Hercegovina je naš dom, Evropa je vaš


Johann Sattler
Johann Sattler

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler (Johann Sattler) zajedno s šefovima misija Evropske unije u Bosni i Hercegovini uputio je poruku povodom obilježavanja 9. maja - Dana Evrope.

„Ove godine proslavljamo Dan Evrope i obilježavamo važnu godišnjicu - 70 godina očuvanja generacija koje su temelj Evropske unije. Unija je nastala na konkretnim postignućima i u solidarnosti. EU i danas njeguje te vrijednosti, ujedinjene solidarnosti unutar Unije i s partnerima na zapadnom Balkanu. Bosna i Hercegovina je naš dom, Evropa je vaš“, poručio je Satler.

Akciji su se pridružili ambasadori Hrvatske, Belgije, Bugarske, Češke Republike, Njemačke, Estonije, Španije, Francuske, Italije, Mađarske, Nizozemske, Austrije, Poljske, Rumunije, Slovenije, Slovačke, Švedske i komandant EUFOR-a u BiH.

U Evropi se danas obilježava 9. maj kao Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, u znak sjećanja na završetak Drugog svjetskog rata u Evropi 1945. godine i početak stvaranja Evropske unije (EU), pet godina kasnije.

Ove godine obilježava se 75. godišnjica završetka Drugog svjetskog rata i 70 godina od pokretanja inicijative za stvaranje današnje Evropske unije, ali zbog pandemije korona virusa, bez velikih manifestacija i svečanosti.

XS
SM
MD
LG