Dostupni linkovi

Komšić čestitao građanima BiH dan pobjede nad fašizmom


Željko Komšić
Željko Komšić

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, povodom Dana pobjede nad fašizmom, a ujedno i Dana Evrope i Dana zlatnih ljiljana, uputio je čestitku svim slobodnim građanima Evrope, antifašistima i dobitnicima priznanja Zlatni ljiljan.

„Kao građanin Bosne i Hercegovine, države koja je utemeljena na principima antifašizma i države koja se i u svojoj bliskoj prošlosti suočavala s avetima fašizma, ponosan sam na našu prošlost, jer su najmanje dvije generacije građana Bosne i Hercegovine, braneći našu domovinu, ujedno branilе i temeljne vrijednosti civiliziranog svijeta. Antifašizam jeste jedna od temeljnih civilizacijskih vrijednosti“, navodi Komšić u čestitki.

Ističe da su Bosanci i Hercegovci oduvijek znali razlikovati dobro i zlo, čovječnost i nečovječnost, suprotstaviti se genocidnim i fašističkim projektima prije negoli su u svijetu usvojene deklaracije i konvencije o genocidu i njegovom sprečavanju.

“I narodnooslobodilačka borba i odbrambeno-oslobodilačka borba predstavljaju historijski kontinuitet odbrane temeljnih civilizacijskih vrijednosti. Ne postoji nikakva razlika između evropskih antifašističkih vrijednosti i onih vrijednosti koje Bosnu i Hercegovinu opisuju kao domovinu svih njenih građana bez obzira na bilo čiju nacionalnu, vjersku ili bilo koju drugu identitetsku pripadnost. Zato danas s ponosom možemo reći da Bosna i Hercegovina nije samo dio Evrope, nego je antifašistička Evropa sve ono što ideja o slobodnoj državi Bosni i Hercegovini jeste“, poručuje Komšić.

Zahvalnost za to, zaključuje, dugujemo onima koji su pali u borbi za našu domovinu i civilizaciju, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

U Evropi se 9. maj obilježava kao dan pobjede nad fašizmom, u znak sjećanja na završetak Drugog svjetskog rata.

XS
SM
MD
LG