Dostupni linkovi

Dodik: Moramo zajedno ostati na putu naše antifašističke prošlosti i braniti zajedničke vrijednosti


Milorad Dodik

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik čestitao je svim građanima Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu i Dan Evrope, naglasivši da je 9. maj 1945. godine jedan od najznačajnijih datuma u svjetskoj historiji, jer je na taj dan poražena ideologija terora koja je širom Evrope i svijeta sijala zlo i smrt.

"Srbi treba da budu ponosni na svoju antifašističku prošlost i što smo zajedno sa drugim pravdoljubivim i slobodarskim narodima dali značajan doprinos u borbi protiv fašizma i nacizma", istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da je Drugi svjetski rat mračni i tragični period u historiji čovječanstva koji treba svima da bude vječna opomena da se takvo zlo više nikada ne ponovi, ali i da nikada ne smijemo da zaboravimo sve žrtve koje su pale za slobodu, saopšteno je iz kabineta člana Predsjedništva BiH.

"Moramo svi zajedno ostati na putu naše antifašističke prošlosti i braniti zajedničke vrijednosti kao što su mir, sloboda i demokratija i boriti se za bolji i pravedniji svijet s ciljem ljepše i svjetlije budućnost naših pokoljenja", poručio je Dodik.

U Evropi se danas obilježava 9. maj kao Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, u znak sjećanja na završetak Drugog svjetskog rata u Evropi 1945. godine i početak stvaranja Evropske unije (EU), pet godina kasnije.

Zbog pandemije korona virusa ove godine Dan Evrope obilježava se bez velikih manifestacija i svečanosti.

XS
SM
MD
LG