Dostupni linkovi

U FBIH epidemiološka situacija zadovoljavajuća, najavljano popuštanje mjera zabrane


Sarajevo 5. maja
Sarajevo 5. maja

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa, izjavio je da je u protekla 24 sata u Federaciji BiH zabilježeno šest novih slučajeva osoba zaraženih korona virusom, naglasivši da se broj oporavljenih pacijenata svakodnevno povećava.


''U protekla 24 sata od 514 testiranih u Federaciji BiH, korona virus je potvrđen kod šest osoba. Iako je važnost opreza među stanovništvom i dalje vrlo važan, ovakva epidemiološka situacija nam omogućava da sredinom mjeseca krenemo u drugu fazu ublažavanja mjera, istakao je Musa.

Federalni štab civilne zaštite juče je najavio veliko popuštanje mjera zabrane u narednoj sedmici ukoliko epidemiološka situacija ostane na trenutnom nivou. Kako je najavljeno, sljedeće sedmice bi moglo doći do otvaranja vrtića, javnog prevoza, kao i ugostiteljskih objekata koje posjeduju baštu.

U Bosni i Hercegovini su od početka izbijanja pandemije korona virusa umrle 104 osobe. Prema posljednjim podacima, zaraženo je 2.095 ljudi, a oporavljeno 942.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske smrtnost u Republici Srpskoj je u ovom trenutku najveća u regionu i iznosi oko pet posto.

XS
SM
MD
LG