Dostupni linkovi

Skupština Srbije razmatra izmene izbornih zakona


Poslanici Skupštine Srbije na sednici 29. aprila
Poslanici Skupštine Srbije na sednici 29. aprila

Poslanici Skupštine Srbije raspravljaju na sednici u petak, 8. maja o Predlogu izmena i dopuna Zakona o izboru narodnih poslanika i o lokalnim izborima koje je podnela Vlada Srbije.

Izmenama je predviđeno da će potpise birača kojima podržavaju izborne liste za parlamentarne i lokalne izbore, pored javnih beležnika, moći da overavaju i gradske, odnosno opštinske uprave.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić rekao je obraćajući se poslanicima da Vlada predlaže izmene da se ovakve izmene predlažu zbog preporuka fizičkog distanciranja zbog zaštite od virusa korona, kako se ne bi stvarale gužve tokom prikupljanja potpisa, a i kao posledica dogovora predsednika Srbije sa partijama koje žele da izađu na izbore.

Ružić je podsetio da je rok za podnošenje lista najkasnije 15 dana pre izbora i isti je na svim nivoima.

Parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u Srbiji biće održani 21. juna. Predizborna kampanja zvanično počinje 11. maja, nakon što poslanici Skupštine Srbije na sednici 6. maja usvojili Vladin predlog za ukidanje vanrednog stanja i pratećih uredbi, koje su zbog pandemije korona virusa uvedene 15. marta.

Poslanici razmatraju i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je poslanicima na sednici da su svi dužni da sprovode mere zbog zaštite.

Ovim izmenama predviđeno je da minimalna kazna za nepostupanje po propisima nadležnih organa umesto 30 bude 50 hiljada dinara (oko 420 evra).

XS
SM
MD
LG