Dostupni linkovi

Novinarska udruženja u Srbiji osudila pretnje novinarki Jovani Gligorijević


Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je pretnju koju je novinarka nedeljnika "Vreme" Jovana Gligorijević dobila na društvenoj mreži Instagram i zatražilo da Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal identifikuje osobu koja joj je pretila i pokrene postupak.

UNS navodi da je redakcija "Vremena" saopštila da je Gligorijevićevoj nepoznata osoba u 8. maja na Instagramu uputila poruku u kojoj se, pored ostalog navodi "Dan naplate je blizu".

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) apelovalo je na tužilaštvo da zaštiti Jovanu Gligorijević od, kako su naveli, konstantnih pretnji i pritisaka.

U saopštenju NUNS se kaže da je novinarka nedeljnika „Vreme“ već godinama izložena pretnjama i pritiscima zbog pisanja o ženskim pravima, vakcinisanju, ugrožavanju ljudskih prava.

NUNS je apelovao na Tužilaštvo da što hitnije preduzme sve neophodne radnje "kako i ovaj slučaj ne bi završio u dugotrajnom predistražnom postupku".

NUNS je u saopštenju naveo da je to udruženje u prva četiri meseca ove godine zabeležilo 29 napada i 42 slučaja pritiska na novinare.

"Ova statistika govori o porastu napetosti i podela koje preovladjuju u našem društvu koje je po oceni Fridom hausa ispalo sa liste demokratskih, i sada pripada hibridnim režimima", saopštilo je NUNS.

XS
SM
MD
LG