Dostupni linkovi

Mustafa: Nije potrebno otvarati temu razmene teritorija


Lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa
Lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa

Niko ne može da promeni granice Kosova jer je to pitanje u rukama samog Kosova, izjavio je lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa, čija partija teži da formira novu vladu Kosova.

U objavi na Fejsbuku, Mustafa je dodao da ni specijalni izaslanik američkog predsednika Ričard Grenel (Richard Grenel), ni specijalni predstavnik Evropske unije za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak, a ni šef spoljne politike EU, Džozep Borelj (Josep Borrell) nisu ti koji menjaju granice i razmenjuju teritorije.

Mustafa naveo je da je Kosovo proglasilo nezavisnost u okviru aktuelnih granica i aktuelne teritorije i da nije potrebno otvarati temu razmene teritorija.

"Trebamo da verujemo u SAD i u EU, i trebamo da verujemo u Kosovo. To je jedini pristup dijalogu. Populizam i lov na veštice nas ne vode nikuda", kazao je Mustafa.

"Nema razloga da se plašimo dijaloga. Treba da razgovaramo da nas, u sklopu ovih granica i ove teritorije koju imamo, prizna Srbija, da se učlanimo u UN i prizna još pet država EU i da se učlanimo u NATO", poručio je Mustafa.

Ova izjava je usledila nakon Boreljovog komentara da se pitanje razmene teritorija između Kosova i Srbije treba rešiti dijalogom Srbije i Kosova.

"Ne vidim potrebu da budemo veći katolici od Pape. Ne pripada nama da kažemo Srbima i Kosovarima oko čega treba da se slože ili ne. Ukoliko se oni dogovore oko nečeg, mi svakako treba da proučimo taj dogovor jer svaki sporazum između Srbije i Kosova utiče na region. Ali, u principu, ovo treba da bude slobodan dijalog između dve strane", kazao je Borelj na pitanje novinara o tome da li se EU, kao i Nemačka, protivi ideji razmene teritorija.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) ocenio je u četvrtak da je mogućnost razmene teritorija između Srbije i Kosova manje važno pitanje.

“Ne mislim da je razmena teritorija problem. Mislim da je to sekundarno pitanje”, izjavio je Varhelji na spoljnopolitičkom komitetu Evropskog parlamenta (AFET).

O razgraničenju, odnosno korekciji granica, ranije su govorili predsednici Kosova i Srbije, Hašim Tači i Aleksandar Vučić, a to pitanje je izazvalo mnoge rasprave na Kosovu, ali i na međunarodnoj sceni.

Premijer Kosova na dužnosti Aljbin Kurti (Albin) izjavio je 20. aprila da sporazum za kojim Grenel teži uključuje teritorijalnu razmenu, dodajući da takav dogovor ne može biti mirovni.

Grenel je odmah nakon toga objavio na Tviteru da “apsolutno nije bilo razgovora o razmeni teritorija - o tome se nije diskutovalo u mom prisustvu".

XS
SM
MD
LG