Dostupni linkovi

Tači: U dijalog uključiti najviši nivo EU, u koordinaciji sa SAD


Tači na samitu EU i Zapadni Balkan, video linkom
Tači na samitu EU i Zapadni Balkan, video linkom

EU može biti uključena u dijalog Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa ukoliko se u proces uključi najviši nivo EU, sa jedinstvenom politikom svih država članica, ali i da bude u uskoj koordinaciji sa SAD, koje imaju vodeću ulogu u tom procesu, izjavio je predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci).

On je na pres konferenciji u četvrtak (7. maja) rekao kako je taj stav preneo i tokom Samita EU i Zapadnog Balkana održanog u sredu putem video linka.

"Kosovo je za nastavak dijaloga kako bi se postigao konačni mirovni sporazum između dve nezavisne i suverene države. To treba da bude jedno finale sa recipročnim priznanjem", dodao je Tači.

Kako je istakao na konferenciji, to se može postići sa vođstvom SAD-a i u koordinaciji sa EU.

"Samo to (recipročno priznanje) daje smisao i poverenje ovom procesu. Ko god osporava rukovodeću ulogu SAD-a u tom procesu, mislim da su te dileme nepotrebne. Institucije i narod Kosova uvek su verovale posvećenosti i rukovodećoj ulozi SAD-a i u njenom angažovanju za slobodu, oslobođenje, nezavisnost, izgradnji države, integraciji, osnivanju vojske i svemu onome što se desilo Kosovu u pozitivnom smislu, i nezamislivom da se dogodi pre 20 godina“, dodao je Tači na konferenciji za novinare.

Tači je naveo da je na samitu rekao da Kosovo, kao država u regiji koja je najviše orijentisana prema EU, zaslužuje momentalnu odluku o liberalizaciji viza, te je pozvao države članice da što pre odluče o tome.

On je tokom samita takođe pozvao pet država članica EU (Grčka, Španija, Rumunija, Slovačka i Kipar) koje nisu priznale Kosovo da to urade.

Tači je takođe rekao da je od EU zatražio da proširenje unije treba da bude na vrh agende novog rukovodstva a da je u slučaju Kosova potrebno i konkretnije angažovanje.

"EU se ne može ponašati neutralno prema Kosovu jer je Kosovo de facto i de jure nezavisna država", kazao je Tači.

U deklaraciji usvojenoj na samitu lidera EU i Zapadnog Balkana, 6. maja, EU je, uz ostalo, ponovo potvrdila nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i pozivala na jedinstvo i solidarnost u krizi izazvanoj korona virusom.

XS
SM
MD
LG