Dostupni linkovi

Đilas liderima EU - Zapadni Balkan iz PES-a: Nema uslova za izbore u Srbiji


Dragan Đilas na skupu 4. maja u Beogradu
Dragan Đilas na skupu 4. maja u Beogradu

Predsednik opozicione Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas obratio se prisutnima na sastanku lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana koji su organizovali Partija evropskih socijalista (PES) i "Socijalisti i demokrate", rekavši da u Srbiji ne postoje uslovi za održavanje fer i poštenih izbora.

On je naveo, kako je saopštio SSP, da poslednjih osam godina stanovnici Srbije "žive u diktaturi" i da je zbog toga opozicija odlučila da bojkotuje predstojeće izbore.

"Pročitao sam izjavu gospodina Borelja (visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost) da bojkot nije rešenje. Naravno da nije rešenje. Rešenje je da se omogući svim građanima da pokažu svoju slobodnu volju. S obzirom da ne postoji mogućnost izražavanja mišljenja i slobodne volje, to znači da nema ni izbora", poručio je Đilas u video obraćanju.

"Ne postoje izbori u zemlji u kojoj se na pobunu građana udaranjem u šerpe odgovori organizovanjem huligana da puštaju sa krovova koncertnim razglasom pogrdne pesme, u vreme policijskog časa. I to na 30 metara od mesta stanovanja moje dece od 7 i 9 godina, tako da ih traumiraju i plaše", naveo je Đilas, jedan od lidera opozicionog Saveza za Srbiju (SzS).

Đilas se zahvalio Evropskoj uniji na pomoći koja je poslata Srbiji, iako je režim u Srbiji, kako je rekao, uradio sve da istakne "da nas je Evropa zaboravila" i da je jedina prava pomoć došla iz Kine.

Takođe se zahvalio 21 članu evropskog parlamenta na pismu koje su poslali Evropskom komitetu upozoravajući da je situacija u Srbiji u vezi sa poštovanjem Ustava i ljudskih prava "izuzetno uznemirujuća".

"Ukoliko želite, možete da pomognete da se vrati sloboda u našoj zemlji na isti način na koji ste to učinili u Severnoj Makedoniji. Ako ne, onda ćemo morati sami. Ali makar, molim vas, prestanite da pružate podršku diktatoru", poručio je Dragan Đilas.

On je rekao i da ne postoji svetla budućnost bez pomirenja srpskog naroda sa narodima Albanije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Takođe je rekao da je kriza koju je izazvala pandemija korona virusa pokazala potrebu za solidarnošću.

"Sada više nego ikada, jasno je da je neoliberalna ideologija ne samo pogrešna, već i opasna po život. Sada je velika šansa za nas koji verujemo u socijaldemokratsku ideologiju, da je predstavimo građanima i dobijemo njihovu podršku da idemo napred u izgradnji i poštovanju svih vrednosti na kojima EU počiva. Molim vas pokažite svaki dan da EU nije zaboravila na Zapadni Balkan i da je mesto za naše ljude u evropskoj porodici naroda", naveo je Đilas.

Đilas se obratio na sastanku lidera EU i Zapadnog Balkana iz redova Progresivne alijanse socijalista i demokrata (S&D) i PES-a (Partije evropskih socijalista) koji je održan uoči video-konferencijskog samita EU-Zapadni Balkan.

Stranka slobode i pravde formirana je pre godinu dana i nije parlamentarna stranka.

XS
SM
MD
LG