Dostupni linkovi

Vučić na sastanku EPP pozvao na veću međusobnu solidarnost


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je na video konferencijskom Samitu lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana iz redova Evropske narodne partije (EPP), na kojem je bilo reči o borbi protiv zarazne bolesti KOVID-19, kao i perspektivi zemalja Zapadnog Balkana u EU.

Predsednik Vučić je tražio uklanjanje trgovinskih barijera i zaštitnih mera i kvota sa naglaskom na izvoz čelika u EU za ceo Zapadni Balkan. On je pozvao članice EPP na veću međusobnu solidarnost.

"Govoreći o nezadovoljstvu Srbije zbog nedostatka solidarnosti na početku pandemije, predsednik Vučić je istakao da su dela važnija od reči, kao i da je Srbija svoju pripadnost Evropskoj uniji pokazala i slanjem pomoći zemljama EU i zemljama regiona", navedeno je u saopštenju iz kabineta predsednika Srbije.

Kako je navedeno, predsednik Evropske narodne partije Donald Tusk je rekao da razume gnev pojedinih članica zbog nedostatka solidarnosti od strane Evropske unije tokom pandemije KOVID-19, ali je naglasio da je bilo i mnogo dezinformacija koje su imale za cilj da ih razdvoje.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen zahvalila je na pomoći i angažmanu zemalja Zapadnog Balkana tokom pandemije.

Hrvatski premijer Andrej Plenković, koji predsedava Samitom, pozdravio je napore Srbije i Crne Gore za pregovore o priključenju i otvaranje poglavlja.

XS
SM
MD
LG