Dostupni linkovi

Skup dela opozicije i građana kao podrška Đilasu


Protest dela opozicije i građana u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

Protest dela opozicije i građana u Beogradu

Predstavnici opozicije i građani, njih par stotina, održali su u Beogradu u ponedeljak uveče, 4. maja, oko 20 sati, skup podrške lideru opozicione Stranke slobode i pravde Draganu Đilasu i njegovoj porodici.

Okupljanje je bilo na Vračaru u blizini stana gde žive deca Dragana Đilasa i gde je u nedelju uveče grupa ljudi sa razglasa puštala poruke "Đilase lopove".

Skup je počeo aplauzom medicinskim radnicima, a nakon toga su se okupljeni prudružili akciji "Bukom protiv diktarure" tako što su zviždali u pištaljke. Okupljeni su uzvikivali "Dole diktatura", te pevali pesmu "Bela cao".

U tom kraju, u kome su prethodne noći sa razglasa puštane poruke "Đilase lopove", večeras su se sa razglasa čule pesme "Marš na Drinu" i "Tamo daleko".

Đilas je zahvalio svima koji su došli da mu daju podršku i rekao da ne želi da i jedno dete više na Vračaru sluša "gadosti koje izazivaju strah i suze", bez obzira da li su mu roditelji u vlasti ili opoziciji.

On je dodao da je "sinoć plakao na tom mestu, da je sa tim završio i da od sutra ide u borbu protiv svega lošeg u Srbiji".

Predsednik opozicione stranke Sloboda i pravda, Dragan Đilas, rekao je u video poruci 3. maja da su nepoznati muškarci sa razglasa, u blizini zgrade u kojoj živi njegova porodica, puštali sa razglasa poruku "Đilase lopove".

"Deset minuta sa ozvučenja su puštali 'Đilase lopove' što su slušala moja deca, na 30 metara gde žive, i plakala i tresla se od straha", rekao je Đilas u video poruci.

On je tada poručio da će ih 4. maja čekati na istom mestu.

Pored Dragana Đilasa među okupljenima su bili Boško Obradović lider pokreta Dveri, Zoran Lutovac lider Demokratske stranke, Sergej Trifunović lider Pokreta slobodnih građana, Vuk Jeremić lider Narodne stranke, Borko Stefanović funkcioner Đilasove Stranke slobode i pravde, Marko Bastać predsednik beogradske opštine Stari grad.

Izveštač RSE javio je da nije bilo vidljivo prisustvo policije i da je skup završen bez incidenata.

U Srbiji je na snazi zabrana kretanja od 18 sati uveče do 5 ujutru, a ukidanje vanrednog stanja i policijskog časa najavljeno je od 7. maja.

Lupanje u šerpe traje od 26. aprila, a na akciju "Bukom protiv diktature" pozvala je Inicijativa Ne davimo Beograd. Od pre nekoliko dana pristalice vlasti paljenjem baklji na krovima zgrada i puštanjem poruka sa razglasa odgovaraju na tu akciju.

Upitan da li kao predsednik Srbije osuđuje napade na decu jednog od lidera Saveza za Srbiju Dragana Đilasa, Aleksandar Vučić je odgovorio da nije čuo da je bilo ko pomenuo Đilasovu decu.

"Ja osuđujem sve uvrede, a šta mislim o gospodinu (Đilasu) to ću vam reći za 2, 3 dana. Ali to sa njegovom decom nikakve veze nije imalo, nekom je trebalo da pravi taj slučaj", naveo je Vučić na konferencije za medije na kojoj je objavljeno da će izbori biti održani 21. juna.

Tokom dana svoje reakcije medijima uputili su funkcioneri i vlasti i opozicije.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović i funkcionerka vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) izjavila je da je protiv svake vrste nasilja i da je "nedopustivo uvlačenje bilo čije dece u politiku".

"Ako me pitate da li sam za politiku - da. Da li sam za političku borbu - da. Da li sam za žestoku političku borbu - da. Ali dovođenje politike do toga da se bilo čije dete, i deca predsednika Srbije, i Đilasova i moja i svakoga od vas, osećaju ugroženo - ja sam uvek protiv toga", izjavila je Mihajlović tokom posete Saobraćajnom preduzeću "Lasta" 4.maja.

Opoziciona Ujedinjena demokratska Srbija (UDS) apelovala je u saopštenju na sve političke rivale da političku borbu vrate na teren "koji ne postavlja mete na decu i porodice".

"Ne postoji nijedno opravdanje za huligane, koji očigledno znaju gde žive političari i njihove porodice, što su sinoć u Beogradu zastrašivali i maloletnu decu koja se politikom ne bave. Ničija deca ne smeju biti žrtve političkih neslaganja odraslih", naveo je UDS.

Sa druge strane, lider Pokreta socijalista i ministar odbrane Srbije, Aleksandar Vulin, ocenio je u saopštenju da je Đilas ljut zbog optužbi na njegov račun koje su čula i njegova deca ali da ga "suze tudjih kćeri i sinova nisu uznemirile".

I savetnica za informisanje predsednika države, Suzana Vasiljević, nazvala je video snimak Đilasa "jeftinim političkim performansom" i navela u izjavi za Televiziju Prva da je opozicija ta koja od uvođenja vanrednog stanja vređa predsednika i njegovu porodicu.

XS
SM
MD
LG