Dostupni linkovi

Džaferović: BiH jeste dio Evrope, ali želi biti i dio EU 


Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Šefik Džaferović
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Šefik Džaferović

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Šefik Džaferović u svom obraćanju na Samitu Evropske narodne partije (EPP) uoči Samita Evropska unija - Zapadni Balkan, čiji je domaćin bio Zagreb, naglasio je da BiH jeste dio Evrope, ali da želi biti i dijelom Evropske unije (EU) i njenih institucija, te da je to glavni vanjsko-politički prioritet i strateški interes zemlje, o kojem postoji konsenzus.

"Veoma je važno da BiH i kompletan zapadni Balkan dobiju vrlo jasne poruke o doglednoj perspektivi punopravnog članstva u Evropskoj uniji. Naravno, i na nama je da poduzimamo konkretne korake kako bismo ubrzali provođenje reformi i ispunjavanje uvjeta koje se od nas traži", kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Džaferović je naglasio da bi za BiH bilo izuzetno važno da još tokom ove godine dobije kandidatski status i otvori pregovore.

"Nakon političke, a sada i pandemijske krize, vjerujem da je sazrelo vrijeme da se posvetimo ubrzanoj implementaciji preporuka iz Mišljenja Evropske komisije. Prvi koraci su, u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u BiH i našim drugim partnerima, već načinjeni", naveo je Džaferović.

On je rekao i da kredibilna evropska perspektiva predstavlja najsnažniji mehanizam unapređenja ljudskih prava, vladavine zakona i utvrđivanja unutrašnje političke kohezije u BiH, te jedan od najznačajnijih faktora socio-ekonomskog napretka.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović je napomenuo kako je Bosna i Hercegovina dosad uspješno odgovarila na zdravstveni aspekt pandemijske krize, preduzimajući pravovremene i odgovarajuće mjere zaštite.

"Pred nama su ozbiljni izazovi koji se tiču neminovnih negativnih ekonomskih posljedica. Zahvaljujem se Evropskoj uniji koja je BiH pružila važnu pomoć u savladavanju, kako zdravstvene, tako i ekonomske krize. To je neuporedivo najznačajnija podrška koju je Bosna i Hercegovina primila", zaključio je Džaferović.

Na Samitu EPP-a, koji je održan u formi video-konferencije, uz predsjednika Donalda Tuska učesvovali su predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen), premijer Hrvatske Andrej Plenković u svojstvu domaćina, premijer Bugarske Bojko Borisov, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i drugi.

XS
SM
MD
LG