Dostupni linkovi

Sattler: Čović bio predvodnik u pripremi aplikacije BiH za članstvo u EU


Ponuda EU je na stolu već godinu dana: Johann Sattler
Ponuda EU je na stolu već godinu dana: Johann Sattler

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler izjavio je da je smatrao da je lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović bio predvodnik u procesu pripreme aplikacije BiH za članstvo u EU.

Tako je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) Sattler odgovorio na potez Čovića koji je odbio da prisustvuje sastanku Političke radne grupe za EU, održane u ponedeljak, 4. maja u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

„Ponuda EU je na stolu već godinu dana. Bosna i Hercegovina je aplicirala za članstvo i ono što sam mislio za gospodina Čovića je da je on bio predvodnik u tom procesu i pripremi aplikacije. Zato sam to rekao. Potom je uslijedilo Mišljenje koje je na stolu od maja 2019. godine. Dakle, čekamo dugo na vlasti Bosne i Hercegovine da odgovore na ovo mišljenje“, izjavio je Sattler.

Predsjedništvo BiH organizovalo je prvi sastanak ad hoc radne grupe, koju čine članovi Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH, te oba kolegija državnog parlamenta. Cilj je da se zajednički uradi dokument koji bi sadržavao preporučeno mišljenje EU kako bi Vijeće ministara Bosne i Hercegovine moglo predložiti Akcioni plan.

Čović je uputio pismo predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefiku Džaferoviću, u kome je naveo naveo kako smatra da Predsjedništvo BiH ne ispunjava kriterije konstitutivnosti i legitimnosti u skladu sa Ustavom.

Sattler je razgovarao u Mostaru, 29. aprila sa Draganom Čovićem, koga je, nakon zajedničkog sastanka, nazvao šampionom evropskih integracija u Bosni i Hercegovini.

„Pozdravljamo inicijativu Predsjedništva Bosne i Hercegovine i sastanak koji je održan jučer. Predsjedništvo ima svoju ulogu, ali ima je i Vijeće ministara, Mehanizam koordinacije, ali i parlamenti ove zemlje“, kaže Sattler za RSE u intervjuu koji možete pročitati OVDJE.

XS
SM
MD
LG