Dostupni linkovi

Obradović izveden iz sale, sa pištaljkom prekinuo sednicu Skupštine Srbije


Boško Obradović u Skupštini Srbije
Boško Obradović u Skupštini Srbije

Skupština Srbije prekinula je sednicu na samom početku zasedanja jer je poslanik i lider opozicionog Pokreta Dveri Boško Obradović ušao u salu sa pištaljkom uzvikujući "Dole vlada" i "Dole Vučić".

U trenutku kada je predsednica parlamenta Maja Gojković dala reč premijerki Srbije Ani Brnabić, Obradović je došao do mesta na kome sedi predsednica parlamenta i duvao u pištaljku, uzvikujući „Dole Vučić“ i „Dole Vlada“. Gojković ga je opomenula, a potom ga isključila sa sednice, pozivajući obezbeđenje da ga izvede iz skupštnske sale.

Obradović je odbijao da se udalji poručujući obezbeđenju parlamenta da mu se ne približava na bliže od 2 metra kako propisuje epidemiološke mere. Nakon što su pokušali da ga ubede da sam izađe Obradovića je, kako javljaju skupštinski izveštači, obezbeđenje iznelo iz sale.

Pre toga predsednica parlamenta je proglasila pauzu od 20 minuta zahtevajući od obezbeđenja da izvrše meru udaljenja, kako je rekla, u skladu sa poslovnikom.

Obradović poziva na 'bunt'

Predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović rekao je potom, na konferenciji za novinare u holu Skupštine Srbije, da je ulaskom na skupštinsku sednicu označio, pred kamerama, svoj lični bunt protiv "kriminalne vlasti" praveći pištaljkom "buku protiv diktature".

"'Buka protiv diktature' svuda, svaki dan i na svakom mestu - to je moja poruka sa ovim što sam danas uradio u skupštini. A videli ste i njihov odgovor, samo zato što ne mogu da trpe drugačije mišljenje, bunt i ono što imaju da im kažu građani Srbije koji, pri tome, to nigde ne mogu da im kažu", rekao je Obradović, navodeći da ga je obezbeđenje fizički izbacilo iz skupštinske sale.

On je pozvao pripadnike policije i vojske da se pobune "da zaustavimo ovu atmosferu građanskog rata koju svaki dan kreiraju iz vladajućeg režima, da zaustavimo ove laži i lopovluke, ovo što nam rade osam godina", prenela je agencija Beta.

Takođe je pozvao novinare sa javnog medijskog servisa, Radio televizije Srbije, da "prekinu emitovanje svojih lažnih vesti".

Obradović je rekao da vlast želi izbore "na silu" jer im je ovo, kako je ocenio, poslednja šansa da opstanu na vlasti.

"Sada nije vreme za izbore, nego za bunt", poručio je Obradović.

Pokret Dveri, kao i ostale članice opozicionog Saveza za Srbiju bojkotuju rad parlamenta duže od godinu dana.

Reakcije vlasti

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je na skupštinskoj sednici da je poštovanje držvne zastave kao jednog od najvažnijih nacionalnih simbola "nešto što lider pokreta Dveri Boško Obradović tek treba da nauči".

Ona je izjavila da je "u najmanje dva slučaja" viđeno da Obradović ne poštuje državnu zaastavu, jednom kada je, kako je navela, pokušao da upadne u zgradu Skupštine koristeći zastavu "kao običan štap", a danas je "nameravao da je pocepa".

Obradović se kada ga je skupštinsko obezbeđenje izvodilo iz sale uhvato za jednu zastavu.

Ministarstvo odbrane, na čijem je čelu ministar Aleksandar Vulin, najavilo je najavilo da će podneti još jednu krivičnu prijavu protiv lidera Dveri Boška Obradovića, zbog "pozivanja na nasilnu promenu ustavnog uređenja".

Ministarstvo je podsetilo da je protiv lidera Dveri još 3. marta podnelo prijavu zbog istog krivičnog dela.

„Da je tužilaštvo reagovalo ne bismo danas slušali Obradovića kako ponovo poziva pripadnike vojske, policije i BIA na oružanu pobunu i građanski rat. Pitamo se u kom pravnom sistemu je moguće pozvati na nasilje i puč, a za to ne biti krivično gonjen i gde to poziv na pobunu ne zaslužuje postupanje“, navelo je Ministarstvo odbrane.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović optužio je lidere Saveza za Srbiju (SzS) Boška Obradovića i Dragana Đilasa da "pozivanjem na ulicu i na sukobe pokušavaju da atmosferu u društvu dovedu do takvih razmera da se građani obračunavaju jedni sa drugima”.

Pozvao je opozicione političare da "prekinu sa blaćenjem srpskih policajaca i napadima na te divne i časne ljude, koji se danonoćno bore za svoju državu i njenu bezbednost".

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da "novi incident" koji je izazvao lider Dveri Boško Obradović u skupštini još jednom pokazuje kakav odnos on i njegovi saradnici iz Saveza za Srbiju imaju prema ovoj instituciji i prema građanima Srbije.

“Obradović je svojim ponašanjem pokazao da ga ne zanima ni tema, koja je trenutno najvažnija za građane Srbije, a to je ukidanje vanrednog stanja, niti želi da funkciju narodnog poslanika koristi da iznese svoj stav”, navela je Mihajlović u saopštenju.

Reakcije opozicije

Potpredsednik Narodne stranke i poslanik Miroslav Aleksić rekao je, na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, da je Narodna stranka protiv svake vrste ekstremizma, necivilizovanog i delinkventskog ponašanja, bez obzira da li dolazi od predstavnika vlasti ili opozicije.

Poslanik Demokratske stranke u Skupštini Srbije Balša Božović rekao je da se ne slaže sa postupkom lidera Dveri, Boška Obradovića, koji je prekinuo skupštinsku sednicu.

"Mi smo iz veoma jasnih razloga napustili plenarna zasedanja, upravo zbog nasilja nad predstavnicima građana. Smatramo da nasilje na nasilje nije odgovor.", rekao je Božović za N1 u holu Skupštine.

Skupština Srbije je nakon Obradovićevog udaljavanja iz sale nastavila rad, a na dnevnom redu je predlog Vlade Srbije o ukidanju vanrednog stanja.

Poslanici razmatraju i Predlog zakona o važenju uredaba koje je Vlada uz supotpis predsednika Republike donela za vreme vanrednog stanja i koje je Narodna skupština potvrdila, a koji je podnela Vlada Srbije.

Vanredno stanje uvedeno je u Srbiji 15. marta zbog pandemije korona virusa, a u toj odluci nije učestvovala Skupština Srbije.

XS
SM
MD
LG