Dostupni linkovi

Čović odbio da učestvuje u radu grupe za deblokadu evropskog puta BiH


Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i lider HDZ-a Dragan Čović
Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i lider HDZ-a Dragan Čović

Predsjedništvo BiH organizovalo je prvi sastanak ad hoc radne grupe, koju bi trebalo da čine članovi Predsjedništva BiH, članovi Vijeća ministara BiH, te oba kolegija državnog parlamenta.

Cilj je da se zajednički uradi dokument koji bi sadržavao preporučeno mišljenje EU kako bi Vijeće ministara Bosne i Hercegovine moglo predložiti Akcioni plan.

Međutim, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i lider HDZ-a Dragan Čović odbio je da dođe na sastanak.

Čović je u pismu, u kojem obrazlaže zašto ne želi učestvovati u radu ove grupe, upućenom predsjedavajućem Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću naveo kako smatra da aktualni saziv Predsjedništva BiH, sa stanovišta pozicije hrvatskoga člana, ne ispunjava kriterije konstitutivnosti i legitimnosti predstavljanja sukladno Ustavu BiH.

Čović je u pismu naveo i da je opredijeljen za evropski put BiH.

"Ako su opredijeljeni za taj put neka pomognu da idemo tim putem i ispune svoje obaveze. Razlozi koji su navedeni u pismu takvi su da ne zaslužuju komentar", rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, nakon sjednice ad hoc grupe.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, zajedno s predstavnicima iz Evropske unije, dogovorilo je formiranje te radne grupe s ciljem pokretanja reformskih procesa u BiH i realizacijom 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, podsjetio je član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić nakon sastanka.

Formiranje ad hoc grupe je dogovoreno prije sedam dana (28.aprila) na sastanku članova Predsjedništva BiHsa ambasadorima Kvinte i Evropske unije.

Zastoj na evropskom putu BiH traje od održavanja Općih izbora 2018.godine. Prvo zbog neformiranja vlasti više od godinu, a potom zbog blokada rada institucija u državnom Parlamentu.

Naime, na sjednici Skupštine Republike Srpske 17. februara je donesena odluka da predstavnici entiteta Republika Srpska ne učestvuju u odlučivanju u državnim institucijama do usvajanja novog Zakona o Ustavnom sudu BiH, u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija.

Sve trzavice na političkoj sceni u BiH prekinula je pandemija korona virusa, te su svi nivoi vlasti u ovoj državi počeli raditi u novim okolnostima i bez mogućnosti odlaganja.

XS
SM
MD
LG