Dostupni linkovi

Konte: Nismo promenili spoljnu politiku


Đuzepe Konte

Italijanski premijer Đuzepe Konte izjavio je da njegova zemlja nije promenila spoljnu politiku, nakon što je Italija primila hitnu pomoć od Kine i Rusije u borbi protiv korona virusa.

"Kada je riječ o geopolitici i tome ko je primio pomoć, mogu da potvrdim da je naša današnja spoljna politika identična jučerašnjoj", rekao je Konte, a prenosi Rojters, pozivajući se na list "Stampa".

Italijanski premijer je time odgovorio na navode iz intervjua američkog ministra odbrane Marka Espera koji je 4. maja izjavio da Rusija i Kina iskorištavaju epidemiju virusa korona za realizaciju svojih interesa u Evropi i "stvaranje podela u NATO-u i Evropi".

Obe zemlje su ponudile pomoć Italiji, koja je u Evropi najteže pogođena epidemijom, i poslale ljekare, medicinsku opremu i maske za lice.

Konte je izjavio da je Italija regulisala svu pomoć koju je primila "na potpuno transparentan način prema domaćoj javnosti i saveznicima".

Ministar odbrane Italije Lorenco Gverini u intervjuu listu La Republika je kazao da ta zemlja razgovara sa svima, ali da su "stubovi naše bezbednosti NATO i EU".

"Tako i ostaje", izjavio je Gverini i dodao da je Italija primila pomoć od nekoliko država, uključujući Evropu, SAD, Kinu i Rusiju, ali da to "ni najmanje nije promijenilo tradicionalni okvir međunarodnih referenci" Italije.

Italija je najviše pogođena evropska zemlja pandemijom korona virusa. Od februara 2020. godine do 5. maja, u zemlji je registrovano 211.938 pozitivnih na korona virus, a preminulo je 29.079 osoba.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG