Dostupni linkovi

Zašto je Bergamo najpogođeniji epidemijom korona virusa u Italiji?


Bolnica u Bergamu, Italija, mart, 2020.
Bolnica u Bergamu, Italija, mart, 2020.

Bergamo, grad na sjeveru Italije i dom za oko 120.000 ljudi, danima vodi borbu protiv nevidljivog neprijatelja. Najpogođenija regija Italije korona virusom svakodnevno bilježi veliki broj smrtnih slučajeva uzrokovanih bolešću Covid-19.

Snimci kamiona s kovčezima preminulih iz ove regije obišli su svijet, pogrebna društva ne stižu sahraniti sve preminule, prisustvo pogrebima je zabranjeno. U posljednje dvije sedmice grad Bergamo i okolina suočila se s pet do pest puta više smrtnih slučajeva nego obično.

Stručnjaci širom svijeta pokušavaju odgovoriti na pitanje -- Zašto je ova regija Italije najpogođenija epidemijom virusa.

Prema prof. Walteru Ricciardiju, stručnom savjetniku talijanskog ministra zdravlja, stopa smrtnosti u zemlji visoka je zbog demografije - država ima drugo najstarije stanovništvo na svijetu - i načina na koji bolnice bilježe smrt, piše britanski Telegraph.

„Starost naših pacijenata u bolnicama je nešto veća – prosjek je 67 godina, dok je u Kini bilo 46“, kazao je Ricciardi i objasnio da je stopa smrti u Italiji također visoka zbog načina na koji ljekari bilježe smrt. „Način na koji evidentiramo smrt u našoj zemlji jeste taj da se smatra da svi koji umiru u bolnici s korona virusom, umiru od korona virusa.“

Prvi smrtni slučajevi u Italiji zabilježeni su 23. februara, ali prve ozbiljne mjere prevencije uvedene su tek 8. marta. Čak i kad je 10. marta cijela zemlja stavljena u karanten, mnogi i dalje nisu ozbiljno shvaćali o kakvoj opasnosti je riječ. Čak su i pojedini političari, poput sekretara Demokratske partije Nicole Zingarettija, ismijavali mjere prevencije, poručivši da to ne smije utjecati na talijanski način života i svakodnevne navike. Kasnije je i sam Zingaretti objavio da je zaražen korona virusom.

Upravo zbog kasno uvedenih mjera i nepoštivanja naređenja, veliki broj ljudi je zaražen u cijeloj Italiji, ponajviše u Bergamu i okolini.

Veliki broj zaraženih opteretio je zdravstveni sistem u cijeloj zemlji, koji se i dalje jedva nosi s brojem pacijenata kojima je potrebna pomoć. Značajan broj ljekara, njih oko 2.000 također je zaraženo korona virusom i ne mogu raditi, što dodatno ugrožava medicinski sistem.

Paolo Barcella, stanovnike Bergama, za Eurozine piše da je Bergamo posljednjih godina postao „ulaz“ u Italiju, zahvaljujući aerodromu s niskobudžetnim letovima. Ovo u regiju dovodi veliki broj turista, zbog čega je i Bergamo postao turističko mjesto.

Dolina rijeke Seriane, šire područje Bergama, piše Barcella, nije samo gusto naseljeno, već je i jedno od najproduktivnijih područja u Europi, toliko da je „zatvaranje bilo nezamislivo zbog straha od ekonomske katastrofe“. Već početkom marta rečeno je da će zatvaranje ove regije uzrokovati neizmjerne štete.

„U ovoj dolini su stotine tvornica koje zapošljavaju ljude iz cijele pokrajine. Vozovi se u dolini zaustavljaju na desetak mjesta između Alibina, Nembroa, Alzanoa, gradova u središtu katastrofe, a hiljade učenika i radnika svakodnevno koriste ovaj prijevoz. I željeznički saobraćaj mogao je snažno doprinijeti širenju zaraze. Dolina je i 'dolina starijih', slično kao i pokrajina općenito, starijeg je nacionalnog prosjeka, dijelom i zbog regionalne ekonomije“, napisao je Barcella.

Najveći broj smrtnih slučajeva u industrijskoj zoni ima veze i sa zagađenjem zraka u regiji Lombardije na sjeveru zemlje. Ova regija ima najlošiji kvalitet zraka, a neki sugeriraju da smrtni slučajevi imaju veze i s velikim brojem pušača u regiji.

U trenutku pisanja ovog teksta, u Italiji je zaraženo 63.972 osoba, a preminulo je 6.077 ljudi.

Washington Post piše da katastrofa u Italiji ne proizlazi isključivo iz nepažnje vlade. Umjesto toga, analitičari kažu da je to dijelom posljedica sedmica između izbijanja epidemije i odluke vlade da apsolutno zatvori zemlju i stanovništvo. Iako mnogi u Italiji sada tvrde da je njihova vlada predugo čekala, druge vlade širom Zapad „zabrljale su“ skoro jednako, a u nekim slučajevima možda i gore nego Italija.

XS
SM
MD
LG