Dostupni linkovi

Sumnje u tvrdnje da se korona virus proširio s pijace u Vuhanu


Laboratorija Instituta za virologiju u Vuhanu, 17. april,
2020.
Laboratorija Instituta za virologiju u Vuhanu, 17. april, 2020.

Američki predsednik Donald Trampa (Trump) i državni sekretar Majk Pomeo (Mike) tvrde da imaju podatke koji ukazuju da je novi korona virus potekao iz laboratorije u Vuhanu nasuprot saglasnosti naučne zajednice da se virus proširio prirodnim putem, pišu svetski mediji, ali i ukazuju da zbog pokušaja zataškavanja kineskih vlasti u prvim danima zaraze ostaje pitanje da li se novi korona virus prvi put pojavio na pijaci u Vuhanu.

Navodi američke administracije

Pompeo je u nedelju, 3. maja, rekao da "ogromna evidencija" ukazuje da je novi korona virus potekao iz laboratorije u Kini, dalje pojačavajući tenzije između Vašingtona i Pekinga oko izbijanja pandemije od koje je širom sveta umrlo više od 243.000 ljudi, a 3,4 miliona zaraženo, prenosi agencija Frans pres (Agence France-Presse).

Predsednik Tramp, sve kritičniji prema načinu kako je Kina postupala tokom pojave virusa u Vuhanu u decembru, prošle nedelje je bez dokaza tvrdio da je korona virus koji izaziva bolest COVID-19 nastao u kineskoj laboratoriji, dok, kako ističe AFP, naučnici veruju da je virus prešao sa životinja na ljude, pošto se pojavio u Kini, moguće na pijaci u Vuhanu na kojoj se prodavalo meso egzotičnih životinja.

Tramp je ne iznoseći detalje rekao da je video evidenciju da je Institut za virologiju u Vuhanu izvor virusa, izgleda ponavljajući spekulacije desničarskog radio voditelja o tajnoj laboratoriji, navodi AFP i ukazuje da Kina negira te tvrdnje.

Pompeo, bivši šef CIA, rekao je za televiziju ABC da se slaže sa saopštenjem američke obaveštajne zajednice o širokom naučnom konsenzusu da virus SARS-CoV-2 nije napravio čovek ili da je genetski modifikovan, ali je, kako ukazuje AFP, otišao dalje od Trampa navodeći "značajnu " i "ogromnu" evidenciju da je virus potekao iz laboratorije u Vuhanu.

Državni sekretar SAD je rekao da "Kina ima istoriju inficiranja sveta" i da su rukovodi laboratorijama ispod standarda, dodajući da se početni napori Kine da umanji značaj korona virusa svode na "klasične komunističke dezinformacione napore" koji stvaraju ogroman rizik.

Jedna od mnogih teorija

Pompeo je podržao Trampove navode da je korona virus nastao u istraživačkoj laboratoriji u Vuhanu, iako su obaveštajne službe saopštile da još nisu donele zaključak o tom pitanju i da temeljno ispituju da li je zaraza krenula s inficirane životinje ili je rezultat incidenta u laboratoriji u Vuhanu, ukazuje Njujork tajms (The New York Times).

Pompeo je rekao da postoji evidencija da je korona virus potekao iz laboratorije, mada se složio s procenom obaveštajnih službi da nema naznaka da je virus napravio čovek ili je genetski modifikovan. Te teorije, kako navodi list, nisu uzajamno isključive. Zvaničnici koji su pregledali obaveštajne izveštaje navode da je moguće da je životinja zaražena korona virusom uništena u laboratoriji, a da su laboratorijski radnici slučajno zatraženi u tom procesu.

Međutim, to je samo jedna od mnogih teorija koje se ispituju i zvaničnici kažu da je evidencije koja ukazuje na incident u laboratoriji, uglavnom posredna i zasnovana na javnom materijalu. Među naučnicima i posebno virolozima, ističe Njujork tajms, postoji velika saglasnost da su šanse da je laboratorijski incident pokrenuo pandemiju slabe, dok je verovatnoća da je novi virus prešao sa životinja na ljude van laboratorije na jugu Kine mnogo veća.

Dok postoje sumnje u navode o incidentu u laboratoriji, ukazuje američki list, Pompeo je u pravu kada tvrdi da su zvaničnici kineske vlade uložili velike napore da prikriju podatke o pojavi korona virusa i pritvorili naučnike koji su upozorili na zarazu.

Kina je, takođe, zatvorila laboratoriju u Šangaju kada je jedan od njenih vodećih naučnika podelio genomsku sekvencu virusa s kolegama u svetu, piše Njujork tajms i ukazuje da su ti podaci ključni za medicinska istraživanja, uključujući i za razvoj vakcina, ali da su kineske vlasti navele da je laboratorija morala biti zatvorene zbog čišćenja.

Laboratorije u fokusu

Zvanična kineska verzija o poreklu virusa ima problem utoliko što se ne slaže s prvim epidemiološkim nalazima, pre svega da rani slučajevi izgleda nisu povezani s pijacom u Vuhanu za koju Peking tvrdi da je izvor zaraze, ističe Gardijan (The Guardian).

U fokusu raznih teorija o nastanku novog korona virusa su dve laboratorije u Vuhanu koje su proučavale tu vrstu virusa. Institut za virologiju u Vuhanu, koji ima najviši, četvrti nivo biobezbednosti, i Vuhanski centar za kontrolu bolesti s nivoom dva koji je prikupljao uzorke drugih korona virusa sa slepih miševa i koji nije daleko od sporne pijace.

Dok među naučnicima postoji skoro jednoglasni konsenzus da virus nije napravljen u laboratoriji već da je nastao prirodno i ojačao kroz prirodnu selekciju, izneto je, navodi Gardijan, još nekoliko teorija, poput toga da su naučnici u Institutu za virologiju izvodili eksperimente s korona virusom sa slepih miševa i da je onda virus pobegao i zarazio ljude. Druga je da je aljkavost među osobljem laboratorije i u procedurama prikupljanja i uništavanja uzorka sa životinja doveo do pojave smrtonosnog virusa.

Teorija sa slučajnim izlaskom virusa je privukla najveću pažnju, mada je ponuđena evidencija veoma posredna, ističe Gardijan i ukazuje da je Vašington post (The Washington Post) objavio da su predstavnici ambasade SAD koji su više puta posetili Institut za virologiju, u depešama 2018. izrazili zabrinutost za bezbednost, iako zapadni stručnjaci koji su bili u institutu za Gardijan kažu da su bezbednosne mere na nivou SAD i Evrope.

Stručnjaci s kojima je razgovarao Gardijan kažu da je razumevanja porekla virusa i dalje provizorno, ali ističu da saznanja o početnom širenju dovode u pitanje teoriju da je virus došao iz laboratorije. List objašnjava da su se rano tokom zaraze pojavile tri varijante novog korona virusa. Verzija koja je najsličnija korona virusu kod slepih miševa nije ona koja je preovlađivala u Vuhanu u centralnom delu Kine, već je povezana s prvim slučajevima obolelih u južnoj provinciji Guangdung. Drugim rečima, ističe britanski list, i dalje je daleko od izvesnog da se virus prvi put pojavio u Vuhanu.

Sumnje zbog ponašanja Kine

Dok naučnici većinom odbacuju alternativne teorije o nastanku bolesti COVID-19 i većina stručnjaka veruje da je novi korona virus rezultat prirodnog procesa, bezbednosna pitanja iz depeša ambasade SAD u Pekingu, reagovanje kineske vlade na širenje zaraze i blizina spornih laboratorija s pijacom su izazvali podozrenje, ukazuje Vašington post (The Washington Post).

Kompletna analiza ranih slučajeva oboljevanja od COVID-19 sugeriše da lociranje porekla novog korona virusa možda neće biti jednostavno, ocenjuje američki list. Studija u Nju Ingland džurnal of medisin (New England Journal of Medicine) je ustanovila da je od 425 prvih pacijenata, samo 45 odsto bilo povezano s pijacom. U analizi u medicinskom časopisu Lanset (Lancet) ustanovljeno je da tri od prva četiri slučaja, uključujući prvi poznati, nisu imali veze s pijacom.

Stručnjaci s kojima je razgovarao Vašington post kažu da analize jasno pokazuju da novi korona virus (SARS-CoV-2) nije laboratorijski konstrukt ili smišljeno manipulisani virus. Ipak naučnici ne odbacuju potpuno te ideje, samo kažu da su prilično malo verovatne. Ne zna se na čemu je konkretno radila laboratorija u Vuhanu niti su njeni podaci dostupni, i dok se ne identifikuju najraniji slučajevi i evolucija virusa, sve je hipoteza, ističe Vašington post.

Postupci kineskih zvaničnika su malo doprineli da se odbace sumnje o curenju virusa iz laboratorije. Pre nego što je Kina upozorila Svetsku zdravstvenu organizaciju o širenju zaraze, naučnicima je, prema nekim navodima, rečeno da unište prve uzorke virusa. A onda, kako navodi list, u neobičnom potez za vladu, zvaničnici su zarazu brzo povezali s pijacom, ali su uradili malo da ponude potvrde za tu teoriju. Od 585 uzetih uzroka 33 su sadržala novi korona virus, a 31 je lociran u delu pijace koji prodaje divlje životinje, ali gde su tačno uzeto ti uzorci nije jasno - mogli su biti s mesta gde se drže životinje, ali i iz toaleta. Takođe Kina nije objavila rezultate testova sa životinja s pijace.

Naučna evidencija snažno podržava zaključak da je novi korona virus došao iz prirode, s pijace u Vuhanu ili od drugde i mnogo toga treba da se poklopi da se zaraza proširi iz laboratorije. Ali kineska vlada ne želi ili ne može da iznese informacije koje bi razjasnile moguću ulogu laboratorija u Vuhanu, zbog čega obaveštajne agencije SAD i dalje ispituju malo verovatne teorije, zaključuje Vašington post i ukazuje da ipak možda nikada neće biti poznato poreklo novog korona virusa.

XS
SM
MD
LG