Dostupni linkovi

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio 'korona zakon'


Sjednica Predstavničkog dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, 23. april
Sjednica Predstavničkog dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, 23. april

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine kasno u četvrtak veče (23. april) odobrio je na vanrednoj online sjednici Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, nastalih uslijed globalne pandemije korona virusa.

Vlada Federacije BiH navela je u obrazloženju da se ovim zakonom žele ublažiti negativne ekonomske posljedice po privredu Federacije BiH, s obzirom na to da je veliki broj privrednih subjekata uslijed pandemije obustavio rad.

Ovim zakonom predviđeno je niz mjera koje bi trebale pomoći privredi. Među njima je i mjera da se plaćaju doprinosi uposlenicima, te se obustavlja obračunavanje i plaćanje zateznih kamata na javne prihode.

"Zahvaljujući ovome zakonu, aktivirat ćemo potencijal od oko milijardu maraka za podršku privredi. Zahvaljujući ovom zakonu učinili smo da penzije i invalidnine budu zacementirane. Nema nikakvih smanjenja", rekao je premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

On je dodao da će svim radnicima ugroženih firmi biti plaćeni doprinosi, osigurano zdravstveno i neprekinut radni staž.

"Oni građani Federacije BiH koji ostanu bez posla neće ostati bez primanja, imat će mjesečnu naknadu preko Biroa", rekao je Novalić.

U četvrtak je također zasjedala i Vlada Federacije BiH, koja je utvrdila svoje amandmane na Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica. Budući da je ona predlagač zakona, amandmani su automatski postali sastavni dio prijedloga zakona.

Vlada nije prihvatila mnogo amandmana, izuzev nekolicine djelimično, koje su na Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica uložili neki zastupnici Predstavničkog doma ili zastupnički klubovi. Ti amandmani nisu dobili većinsku podršku u izjašnjavanju Doma.

"Korona zakon" potrebno je da dobije podršku i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Osim "korona zakona", zastupnici su na ovoj sjednici većinom glasova prethodno odobrili i Prijedlog rebalansa ovogodišnjeg federalnog budžeta, usko povezanog s budućim zakonom.

Rebalansirani budžet ukupno iznosi 5,5 milijardi maraka (oko 2,7 milijardi eura), što je za 11 posto više od dosadašnjeg ukupnog iznosa, obrazložio je zastupnicima federalni premijer Fadil Novalić.

XS
SM
MD
LG