Dostupni linkovi

Medicinska oprema i stručnjaci iz Rusije stigli u Banjaluku


Ruski vojni avion dovezao je medicinsku pomoć i stručno osoblje u Banjaluku, 9. april 2020.
Ruski vojni avion dovezao je medicinsku pomoć i stručno osoblje u Banjaluku, 9. april 2020.

Na banjalučki aerodrom je sletio avion sa medicinskom pomoći iz Ruske Federacije.

U vojnom avionu Iljušin-76 duputovala je i ekipa od 15 ruskih medicinskih stručnjaka koji će biti na raspolaganju Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske.

Od opreme je stiglo pet specijalnih vozila za dezinfekciju. Uz vozila je doputovalo i 9 vozača

Avion su dočekali zvaničnici Republike Srpske i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, ali i ruski ambasador.

"Ovo je prva grupa naših stručnjaka, biće ukupno tri leta. Došli su na zahtjev Republike Srpske. Dolazi grupa stručnjaka ljekara. Stiže specijalna tehnika koja će omogućiti dezinfekciju prostora i zgrada i to je ono što bi trebalo omogućiti sprečavanje širenja zaraze", izjavio je na banjalučkom aerodromu ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik zahvalio se na pomoći Ruskoj Federaciji i predsjedniku Vladimiru Putinu, te dodao da preporučuje i Federaciji Bosne i Hercegovine da pošalju zahtjev koji će i on podržati, kako bi i taj entitet iskoristio opremu za dezinfekciju iz Rusije koja je stigla u Banjaluku.

Predsjednica RS Željka Cvijanović istakla je da će u toku dana biti još dva doleta ruske pomoći, koja će između ostalog obuhvatiti i respiratore i drugu medicinsku opremu.

XS
SM
MD
LG