Dostupni linkovi

Džaferović: Raduje da je BiH po indeksu slobode medija najbolja u regiji


Šefik Džaferović
Šefik Džaferović

Povodom 3. maja Međunarodnog dana slobode medija, čestitku novinarima i medijskim radnicima uputio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

"Slobodni mediji imaju presudan značaj za funkcioniranje i razvoj demokratskog društva. Obaveza svih aktera političkog i društvenog života je da se u svakom dijelu Bosne i Hercegovine osigura ambijent za slobodan rad medija", navodi se u saopštenju iz njegovog kabineta.

Džaferović dodaje da se isto tako i od medija očekuje nepristrasno i odgovorno izvještavanje, uz poštivanje profesionalnih i etičkih principa.

"To je formula koja će doprinijeti razvoju demokratije i društva u cjelini", piše u saopštenju.

Predsjedavajući bosanskohercegovačkog Predsjedništva podsjetio je i da je BiH, prema posljednjem izvještaju organizacije Reporteri bez granica, ostvarila značajan napredak.

"Raduje me činjenica da je Bosna i Hercegovina, po indeksu slobode medija, najbolje rangirana država u regiji, te da je i ispred većeg broja zemalja članica Evropske unije. To nam treba biti motiv da nastavimo graditi ambijent u kojem će slobodni mediji ostvarivati svoju društvenu ulogu na dobrobit svakog građanina", navodi Džaferović u čestitci, dodajući da se zahvaljuje enormnim naporima koje medijski radnici ulažu izvještavajući tokom krize izazvane pandemijom korona virusa.

XS
SM
MD
LG