Dostupni linkovi

Krizni štab Kantona Sarajevo ne preporučuje testiranje na COVID-19 u privatnim laboratorijama


Ilustrativna fotografija

Građanima Kantona Sarajevo ne preporučuje se testiranje na korona virus u privatnim zdravstvenim ustanovama, saopštio je kantonalni Krizni štab, prenosi Srna.

Krizni štab je istakao da takvi testovi mogu dati iskrivljenu sliku trenutne epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, a time i u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Iz Kriznog štaba su pojasnili da su testiranja brzim testovima na prisustvo antitijela u krvi na virus veoma upitne tačnosti, da se nigdje ne evidentiraju, niti se nad njihovim sprovođenjem vrši obavezni institucionalni epidemiološki nadzor.

"Brzi testovi na prisustvo antitijela u krvi, nedovoljne pouzdanosti, mogu dati lažnu sliku i time biti ključni argument stanovništvu da, bez stava i preporuka ovog stručnog tijela, prestanu sprovoditi sve ranije propisane javno-zdravstvene mjere", upozoreno je iz Kriznog štaba.

U saopštenju se dodaje da serološka testiranja na prisustvo antitijela u privatnim laboratorijama su pravo svakog građanina, ali mogu služiti samo za ličnu upotrebu i nemaju javno-zdravstveni značaj.

Relevantnim metodama seroloških testiranja u narednom periodu biće utvrđeno prisustvo antitijela u krvi, samim tim i stepen cirkulacije korona virusa među stanovništvom Kantona Sarajevo, a sprovodiće se u okviru javnog zdravstva, naveo je kantonalni Krizni štab.

XS
SM
MD
LG