Dostupni linkovi

Opozicioni poslanik prijavio nestanak ministra policije Srbije


Protest opozicije ispred Parlamenta Srbije, 30. april

Poslanik opozicione Demokratske stranke (DS) u Skupštine Srbije Balša Božović, saopštio je da je policiji prijavio "nestanak" ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića zbog toga što, kako je Božović naveo, ministar "već četiri dana ne reaguje na masovno kršenje zabrane kretanja i izazivanje direktne opasnosti od strane huligana".

Božović je, kako je saopštio, tokom svog telefonskog poziva naveo da se ministru obraćao nekoliko puta u svojstvu člana Parlamentarnog odbora za bezbednost i unutrašnje poslove i postavljao pitanja o merama koje je policija preduzela povodom okupljanja većeg broja građana sa pirotehničkim sredstvima tokom policijskog časa, ali da do sada nije dobio odgovor.

"On je znao da mi odgovori na društvenim mrežama, pa da ostvarimo komunikaciju, ali od njega četiri dana nema ni traga ni glasa", rekao je Božović.

Božović je saopštio da je "začuđen" odgovorom koji je dobio od kontakt centra MUP-a, a koji ga je uputio da se za kontakt sa Stefanovićem obrati Vladi Srbije.

"Očigledno da ministar nije tamo, inače bi radio svoj posao i ne bi dopuštao ovo divljanje huligana i zastrašivanje građana iz noći u noć", ocenio je Božović.

Istovremeno je odbornička grupa opozicionog Saveza za Srbiju (SzS) u Skupštini grada Beograda navela da, kako je rekao šef te odborničke grupe i potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović "aktivisti vladajuće partije masovno krše policijski čas svako veče, neovlašćeno zauzimaju krovove beogradskih stambenih zgrada i paljenjem baklji čine krivična dela izazivanja opšte opasnosti i nedozvoljeno paljenje pirotehničkih proizvoda".

Lider pokreta Dveri, partije članice Saveza za Srbiju, Boško Obradović, najavio je da će u gradu Čačku u kome živi, početi da izlazi u 18 časova kada na snagu stupa zabrana kretanja u znak protesta što, kako je rekao, tokom trajanja policijskog časa dozvoljeno kretanje osobama koje bale baklje po krovovima zgrada.

On je dodao da njegov protest nema veze sa politikom, niti je to bilo kakav stranački skup.

"Ne pozivam nikoga drugoga, ne pozivam se na poslanički imunitet i spreman sam da preuzmem svaku ličnu odgovornost", rekao je Obradović.

Predstavnici političke opozicije, okupljene oko Saveza za Srbiju, u četvrtak su protestovali ispred zgrade Skupštine Srbije zbog ograničavanja kretanja.

Proteklih dana građanska akcija "Bukom protiv diktature", koja se organizuje svakog dana u 20.05 nakon aplauza podrške zdravstvenim radnicima u Srbiji, izazvala je reakcije pristalica vladajuće koalicije koje u 20.30 pale pirotehnička sredstva i skandiraju protiv opozicionih lidera.

Građani su u više gradova Srbije i prethodne večeri prijavili da su u zgrade ulazili nepoznati mladići sa pirotehničkim sredstvima.

Novinar iz Kikinde prijavio da je napadnut

Novinar kikindskog Radija "DIR" Darko Varađanin prijavio je da je u četvrtak 30. aprila napadnut dok je snimao grupu građana koja je u tom gradu sa ozvučenja puštala poruke protiv opozicije, saopštilo je nevladino Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ).

Kako je navelo to udruženje, u četvrtak 30. aprila uveče, oko 20.30 časova, Varađaninu je nepoznata osoba udarcem iz ruku izbila telefon dok je sa svojim kolegom snimao okupljanje, iako je imao dozvolu za snimanje, dodaje se u saopštenju.

Na snimku koji je Radio "DIR" dostavio UZUZ-u se vidi da na upozorenje novinara napadač odgovora psovkom, a udruženju građana je dostavljena i službena beleška koju je policija sastavila povodom tog slučaja.

Protest i kontraprotest sa balkona i krovova zgrada u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

XS
SM
MD
LG