Dostupni linkovi

Mlađan Božović odustao od kandidature od ministra


Vijeće ministara BiH
Vijeće ministara BiH

Kandidat Demokratskog narodnog saveza (DNS), koalicionog partnera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), stranke člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH, Mlađan Božović, odustao je od ove funkcije.

U izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) Božović je rekao da odustaje od kandidature jer je ˝očito da se njegovo imenovanje odlaže mjesecima jer se tome protivi Stranka demokratske akcije (SDA)˝, čiji je lider Bakir Izetbegović.

˝SDA me osporava kao kandidata jer sam jedanaest godina bio na mjestu direktora Fonda za povratak BiH i znaju da imam principe i stavove od kojih ne odstupam. Takodje od 1998. godine na poziciji Ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH nije bio srbin već su to u tri mandata bili bošnjaci i u dva hrvati, a u tom ministarstvu uopšte se ne primjenjuje nacionalni ključ za raspodjelu pozicija gdje su skoro svi pomoćnici i savjetnici bošnjaci i SDA sigurno ne želi da im ja to sada kvarim˝, rekao je Božović

Božović ističe da kao nestranačka ličnost ne želi da pravi probleme DNS-u koji ga je predložio za ministarsku funkciju, te ističe da ne zna ko bi mogao biti novi kandidat ove partije.

Imenovanje božovića uzburkalo je javnost u BiH jer se za njega veže nekoliko afera od mobinga do optužbi za zloupotrebu položaja i korupciju.

On je za RSE negirao sve optužbe te je istakao da imabrojne presude u svoju korist i da čeka naplatu od oko 50 000 KM (25 000 evra) sudskih troškova iz procesa koje je dobio, a koje sumnja da će naplatiti jer se u svim procesima radilo o ˝montiranim procesima i revanšizmu SDA protiv njega zbog funkcije koju je 11 godina obavljao savjesno˝.

Kandidatura Božovića uzrokovala je i raskol u DNS-u jer je zvanični kandidat ove partije bio Draško Aćimović, čiju je kandidaturu odbio SNSD. Nakon toga iz DNS-a stigao je prijedlog za imenovanje Božovića, kojeg je na ministarsku funkciju predložio tadašnji podpredsjednik DNS-a Nenad Nešić, koji je kasnije nakon ostavke Marka Pavića izabran za predsjednika ove partije.

Iz DNS-a su saopštili da će se o novom kandidatu za mjesto Ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH izjasniti iduće sedmice kada o tome odluče organi DNS-a.

XS
SM
MD
LG