Dostupni linkovi

Borelj negira da je njegova služba popustila kineskom pritisku


Šef evropske diplomatije Žozef Borelj (Joseph Borell) je odbio navode da je najnoviji izveštaj o dezinformacijama, koju priprema njegova sluzzba, ublažio jezik oko uticaja Kine u izveštaju koji se tiče dezinformacija u toku krize zbog pandemije COVID-19.

Borelj je odgovarao na pitanja u spoljnopolitčkom komitetu Evropskog Parlamenta (AFET), nakon što je više evropskih zastupnika od njega zatražio objašnjinja oko izmene teksta koji se tiče Kine.

Borelj je naglasio da Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) koju on vodi a gde se izrađuje izveštaj o dezinformacijama, održava stalne kontakte sa predstavnicima raznih zemalja, što uključuje i kineske diplomate. Međutim on je upozorio da takva vrsta kontakata ne može biti predstvaljena kao popuštanje pod bilo kakvim pritiskom.

“Naš poslednji izveštaj prikazuje sliku agresivne naracije, koja dolazi iz Rusije i Kine”, ocenio je šef evropske diplomatije, istakavši da se sve informacije proveravaju i potvrđuju pre objavljivanja.

Međutim visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, je priznao da postoje interne procedure za izradu svakog izveštaja, “a posebno kada su u pitanju osetljive informacije kao u ovom slučaju”.

Žozef Borelj je ipak priznao da je kineska strana vršila pritisak zbog ovog izveštaja.

“Jasno i očigledno je da je Kina izrazila zabrinutost kad je znala da je dokument procurio. Oni su izrazili zabrinutost diplomatskim putem. Neću otkriti na koji način ali da, kineska diplomatije je izrazila zabrinutost”, priznao je Borelj.

Evropski zastupnici koji su govorili na raspravi su skoro jendoglasno istakli da nisu potpuno ubeđenji u Boreljova obašnjenja. Skoro svi su podvukli suštinske izmene u jeziku koji se tiče kineske uloge u širenju lažnih vesti.

Jedna od zastupnica, Hilde Vautmans, je zatražila da poslanici EP imaju u uvid sve nacrte izveštaja uz objašnjenja zašto i kako je došlo do izmena međutim nije dobila odgovor od strane Borelja.

Prošle nedelje, objavljena zvanična verzija izveštaja Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) o dezinformacijama koje dolaze iz Rusije i Kine ublažena je terminologiji u onim delovima koji se tiču uloge Pekinga u širenju lažnih vesti.

Operativna grupa o strateškim komunikacijama (Stratcomm) na web strani EUvsDisinfo objavila o dezinformacijama u jeku pandemije COVID-19, međutim rečnik koji se odnosi na ulogu Kine je značajno izmenjen u poređenju sa verzijom koja je imala "interni" karakter.

Jedan od spornih zaključaka u konačnoj verziji izveštaja glasi da Rusija “i u manjoj meri, Kina” su nastavile sa naracijom zavera i deinformacija, kako u javnoj publici u EU, tako i u širem okruženju.

XS
SM
MD
LG