Dostupni linkovi

Istraga rada Uprave civilne zaštite FBiH


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Komisija za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) pokreće istragu o radu Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) u periodu od proglašenog stanja prirodne nesreće u FBiH 16. marta, uzrokovanog pandemijom Covida-19 – potvrdio je za Radio Slobodna Evropa predsjednik te Komisije, Damir Mašić.

Na sjednici održanoj u četvrtak, 30. aprila, ta Komisija je donijela zaključke shodno kojima se zahtjeva od FUCZ-a da u roku od pet dana dostavi Informaciju o radu u periodu stanja nesreće, detaljan izvještaj o postupku svih nabavki, posebno medicinske opreme kao što su testovi, zaštitna oprema i respiratori te Program zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća u FBiH koji je na snazi, a nije stariji od pet godina.

Nakon što dokumenti budu dostavljeni, najavljeno je da će Komisija održati sjednicu na kojoj će saslušati predstavnike FUCZ-a, a nakon toga će odlučiti o daljim aktivnostima.

Zaključci sa sjednicice Komisije za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, upućeni su na ruke direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka.

U kontekstu afere u vezi sa nabavkom 100 respiratora posredstvom preduzeća ‘Srebrena malina”, ranije je iz Ureda odnosa sa javnošću Vlade Federacije BiH ranije je za RSE odgovoreno da Vlada Federacije Bosne i Hercegovine nije direktno učestvovala u kupovini respiratora, niti bilo koje medicinske opreme.

Iz Vlade je navedeno da je to bio posao Federalnog kriznog štaba Civilne zaštite te da su oni imali sva ovlaštenja u ime Vlade Federacije BiH da to učine.

XS
SM
MD
LG