Dostupni linkovi

Krizni štab FBiH: Poštovati mjere zaštite za prvomajske praznike


Goran Čerkez, član Kriznog štaba i pomoćnik ministra za javno zdravlje FBiH
Goran Čerkez, član Kriznog štaba i pomoćnik ministra za javno zdravlje FBiH

Prema stastističkim podacima u posljednja 24 sata na području Federcije Bosne i Hercegovine (FBiH) testirano je 1.030 lica od kojih je bilo 27 pozitivno na COVID-19, rekao je na konferenciji za novinare član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez.

Inače, kako je rekao, do sada je u FBiH testirano 17.295, od koji je potvrđeno 918 pozitivnih.

Iznoseći podatke pojedinačno po kantonima, Čerkez je informisao da je u Hercegovačko – neretvanskom kantonu (HNK) zabilježena 261 osoba, Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) 180, Kantonu Sarajevo (KS) 15, Unsko – sanskom kantonu (USK) 91, Zapadno – hercegovačkom (ZHK) 84, Tuzlanskom (TK) 81, Srednjo-bosanski kanton (SBK) 40, Bosansko -podrinjski kanton(BPK) 22 i u Posavskom kantonu 3 oboljele osobe.

Što se tiče zdravstvenog stanja pacijenata, Čerkez je rekao da je trenutno hospitalizovano 46 pacijenata, od kojih su četiri na respiratoru. Ukupan broj Broj smrtnih slučajeva koji se vode kao posljedica korona virusa je 33, od čega je 19 muškaraca i 14 žena.

Pomoćnik ministra za javno zdravlje FBiH, Goran Čerkez uputio je apel građanima da se tokom prvomajskih praznika pridržavaju svih propisanih pravila:

“Da vodimo računa o distanci, da vodimo računa o korištenju maski, da se ne zadržavamo u skupinama i da pokušamo da ovaj produženi vikend sa prvomajskim praznicima ostane bez većih posljedica. To može ostati samo ako svi zajednički budemo usmjereni ka tom cilju“, poručio je Čerkez.

On je podsjetio da od naredne sedmice počinje popuštanje određenih mjera, sto će doprinijeti normalizaciji života, ali kako je rekao, jako je bitno da svi ostanu posvećeni mjerama kako se stanje ne bi promijenilo “našom napažnjom”. Čerkez je ocijenio da je većina građana do sada poštovala mjere, ali i dodao kako ima dio građanstva kojem to treba ponoviti.

Od 1. maja biće ublažene neke od dosadašnjih restriktivnih mjera, pa će biti dozvoljen rad trgovina na veliko i malo koje vrše promet svih vrsta proizvoda, uslužnih đelatnosti, te malih obrta.

Štab civilne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine donio je u srijedu, 29. aprila naredbu kojom se ponovno uvodi policijski sat za vrijeme prvomajskih praznika - 1., 2. i 3. maja od 22 sata uveče do pet sati ujutro.

XS
SM
MD
LG