Dostupni linkovi

WHO bez komentara o remdesivir lijeku, Fauci kaže da smanjuje vrijeme oporavka


Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanon Ghebreyesus saopštio je kako je WHO djelovala ‘brzo i odlučno’ u odgovoru na korona virus. “Od samog početka WHO je djelovala brzo i odlučno u nastojanju da upozori svijet”, rekao je Thedros tokom konferencije za medije u Ženevi.


“Upalili smo alarm veoma rano”, dodao je. “WHO je posvećen transparentnosti i odgovornosti.” Tokom prethodnih mjeseci WHO je trenirao 2.3 miliona zdravstvenih radnika širom svijeta, isporučili milione testova, saopštio je Tedros. “Nismo odustali”, dodao je šef Svjetske zdravstvene organizacije.

Mike Ryan, vodeći stručnjak WHO-a za vanredne situacije, rekao je kako ova agencija Ujedinjenih nacija planira ‘ogromno povećanje’ u slanju testova za zemlje koje imaju nizak i slabiji ekonomski standard.

“Dostupnost testova još uvijek je kritično pitanje u brojnim dijelovima svijeta”, rekao je Ryan.

On je također odbio da komentariše ranije objavljene izvještaje u kojima se navodi kako lijek remdesivir američke kompanije Gilead Science može pomoći u liječenju COVID-19.

“Ne bih želio da dajem specifične komentare jer nisam pročitao detaljno tu studiju” rekao je Ryan, dodavši da je nekada potrebno više studija kako bi se definisala efikasnost nekog lijeka.

Remdesivir je lijek kojeg i iz WHO-a testiraju u sklopu programa ‘Solidarity trial’ i Ryan je dodao kako se vjeruje da će više informacija biti objavljeno u sklopu testiranja.

“Mi se nadamo da će ovaj lijek ali i drugi pokazati se kao uspješnim u liječenju COVID-19”.

Američka laboratorija Gilead Science objavila je u srijedu 29. aprila da je njen lijek remdesivir pokazao "pozitivne" rezultate kod oboljelih od COVID-19 u velikom kliničkom testiranju vođenom zajedno sa američkim Institutima zdravlja.

Američki predsjednik Donald Trump, sa druge strane, pozdravio je kao dobru vijest izvještaje da bi lijek Gilead Scienca mogao pomoći u borbi protiv korona virusa, dok je Anthony Fauci, vodeći epidemiolog i zdravstveni zvaničnik rekao da podaci pokazuju kako lijek pomaže oboljelim od COVID-19, te da smanjuje vrijeme potrebno za oporavak od virusa. No, on je također dodao da lijek treba dodatno analizirati.

U studiji lijeka koju je sproveo američki Nacionalni institut zdravlja, testiran je remdesivir u odnosu na standardnu njegu na 1.063 pacijenta u bolnicama sa COVID-19 bolešću. Prema podacima koje je Fauci predstavio u Bijeloj kući, ovaj lijek smanjuje vrijeme oporavka za 31 posto.

“Podaci pokazuju da remdesivir ima značajno pozitivan efekat u smanjenju vremena za oporavak. Ovo je izuzetno važno”, rekao je Fauci, dodavši da će ovo postati standard u njezi, prenosi Reuters.

On je također dodao da postoji trend manjih smrtnih slučajeva među pacijentima koji su primali remdesivir, te da će cijelo istraživanje biti uskoro objavljeno. “Ono što je dokazano jeste da ovaj lijek može blokirati virus”, rekao je Fauci, prenosi AP.

Da li su lekovi za COVID-19 na vidiku?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

XS
SM
MD
LG