Dostupni linkovi

Njemačka počela sa testiranjem moguće vakcine protiv COVID-19


Ilustrativna fotografija

Njemačka farmaceutska kompanija BioNTech saopštila je da su krenuli sa testiranjem moguće vakcine za korona virus na volonterima, prenosi AP agencija.

BioNTech kompanija koja radi zajedno sa američkom Pfizer kompanijom, naajvila je u srijedu 29. aprila da je dvanaest učesnika kliničkog testiranja u Njemačkoj primilo doze BNT162 vakcine koju testiraju.


Brojne farmaceutske kompanije širom svijeta nalaze se u utrci pronalaska vakcine za virus koji je izazvao pandemiju i doveo do više od 215.000 smrtnih slučajeva širom svijeta. Više od tri miliona ljudi zaraženo je korona virusom, od toga milion slučajeva nalazi se u Sjedinjenim Državama.

Naredni korak BioNTech kompanije, kako su naveli u saopštenju jeste povećanje doze BNT162 u kliničkom testiranju koje će obuhvatiti oko 200 učesnika u dobi između 18 i 55 godina. Kompanija također očekuje da će uskoro dobiti regulatorna odobrenja kako bi počeli sa testiranjima u Sjedinjenim Državama.

Pročitajte i ovo:

Broj smrtnih slučajeva povezanih sa korona virusom u Njemačkoj uvećan je za 202 u posljednja 24 sata, saopšteno je iz njemačkog Instituta "Robert Koh".

U saopštenju se navodi da je ukupan broj preminulih u Njemačkoj porastao na 6.115 osoba. Prema podacima Instituta, u Njemačkoj je korona virusom zaražena 157.641 osoba.

Svetska populacija na distanci u iščekivanju vakcine i leka za COVID-19
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00

XS
SM
MD
LG