Dostupni linkovi

Pompeo: Nemamo informacije o Kim Jong Un-u


Kim Jong Un daje instrukcije tokom vježbe ispaljivanja minobacača, 10. april
Kim Jong Un daje instrukcije tokom vježbe ispaljivanja minobacača, 10. april

Sjedinjene Države nemaju nikakve informacije o sjevernokorejskom lideru Kim Jong Un-u i pomno prate izvještaje o njegovom zdravlju, izjavio je u srijedu 29. aprila američki državni sekretar Mike Pompeo, dodavši da Sjevernoj Koreji prijeti stvarni rizik od gladi uslijed izbijanja pandemije.


Sjevernokorejski mediji nisu izvještavali o Kimovom kretanju od kada je vodio sastanak 11. aprila, što je izazvalo intenzivne spekulacije o njegovom zdravlju i izazvalo zabrinutost zbog nestabilnosti u zemlji sa nuklearnim naoružanjem koja bi mogla uticati na ostale zemlje sjeverne Azije kao i Sjedinjene Države.

“Nismo ga vidjeli. Nemamo nikakve informacije koje bismo podijelili, pomno ih pratimo”, rekao je Pompeo za američki Fox news, prenosi Reuters.

Pompeo je također rekao da pažljivo prate Sjevernu Koreju obzirom na rizik koji predstavlja korona virus. Prema informacijama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Sjeverna Koreja nema prijavljenih slučajeva oboljelih.

“Postoji stvarni rizik da će i u Sjevernoj Koreji doći do gladi, nestašice hrane”, rekao je Pompeo. “Svaku od tih stvari pomno pratimo, jer one imaju stvarni uticaj na našu misiju, koja bi u konačnici dovela do denuklearizacije Sjeverne Koreje”.

Pročitajte i ovo:

Američki predsjednik Donald Trump susreo se sa sjevernokorejskim liderom tri puta u nastojanju pregovora o denuklearizaciji Sjeverne Koreje.

Zvaničnici u Južnoj Koreji i Sjedinjenim Državama rekli su da Kim možda boravi u odmaralištu na obali kako bi izbjegao izlaganje korona virusu, te su izrazili sumnju u medijske izvještaje prema kojima je Kim ozbiljno bolestan.

Međutim upozorili su da su Kimovo zdravlje i lokacija strogo čuvane tajne kao i da je teško dobiti pouzdane informacije u Sjevernoj Koreji.

Trumpov istorijski iskorak na tlo Sjeverne Koreje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

XS
SM
MD
LG