Dostupni linkovi

Glasine i potraga za Kimom


Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un posljednji put je viđen u javnosti 11. aprila 2020. na sastanku Politbiroa Radničke partije Koreje u Pjongjangu

Brojni izvještaji i glasine o zdravstvenom stanju lidera najizolovanije države svijeta Kim Džong Una – od bolesti do smrti - doveli su do nagađanja o potencijalnim nasljednicima, u kojima se najčešće spominje ime njegove sestre Kim Jo Džong, ali i postavlja pitanja o kontroli nad sve većim nuklearnim arsenalom Sjeverne Koreje, pišu svjetski mediji.

Autoritet željezne pesnice

Globalne špekulacije o zdravlju Kim Džong Una pojačale su se tokom vikenda s naletom novih i neprovjerenih izvještaja o posjeti kineskog medicinskog tima lideru Sjeverne Koreje i kretanja njegovog oklopnog voza napisao je Blumberg (Bloomberg) ističući da epizoda obnavlja dugogodišnja pitanja o stabilnosti režima izgrađenog na autoritetu željezne pesnice i kulta ličnosti.

Najnoviji događaji donose više detalja o vladaru za kojeg su prethodnih dana govorilo da je u kritičnom stanju nakon kardiovaskularne operacije. Kim Džong Un - koji nema poznatog nasljednika - nije se pojavljivao u državnim medijima dvije sedmice i propustio je obilježavanje rođendana svog pokojnog djeda i osnivača države, Kim Il Sunga, 15. aprila - što je najznačajniji politički praznik Sjeverne Koreje. Blumberg dodaje da se slično desilo 2014. godine, kada se Kim nije pojavljivao šest nedjelja nakon što je, ispostavilo se, imao operaciju gležnja.

Iako su državni mediji i dalje objavljivali poruke koje su razmjenjivali Kim i svjetski državnici, poput pisma upućenog sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu u srijedu, 22. aprila, izvještaji nisu sadržavali svježe slike niti su spominjali prisustvo vođe na drugim događajima. Misterija je nagnala novinare, diplomate i stručnjake za kontrolu širenja oružja da pregledaju satelitske snimke, državne novine i neprovjerene objave na društvenim mrežama i tragaju za Kimom, napisao je Blumberg.

Također, ime njegove mlađe sestre Kim Jo Džong - potencijalne nasljednice – bilo je popularno ovih dana u Sjedinjenim Državama ističe Blumberg ukazujući da bi svaka promjena rukovodstva u Sjevernoj Koreji mogla značiti prijetnju stabilnosti na kineskoj granici i postaviti pitanja o kontroli nad sve većim nuklearnim arsenalom.

Satelitski snimci voza

Specijalni voz koji možda pripada Kim Džong Unu uočen je u sjevernokorejskom ljetovalištu, prema satelitskim slikama koje je pregledao vašingtonski projekat praćenja u Sjevernoj Koreji usred oprečnih izvještaja o Kimovom zdravlju i boravištu, napisao je Gardijan (The Guardian).

Projekat praćenja, Sjever 38, naveo je u svom izvještaju u subotu da je voz bio parkiran na "liderovoj stanici" u gradu Vonsanu 21. i 23. aprila. Iako je grupa izjavila da je to vjerovatno Kimov voz, agencija Rojters (Reuters) to nije mogla potvrditi iz drugih izvora. "Prisutnost voza ne dokazuje gdje se sjevernokorejski vođa nalazi niti govori o njegovom zdravstvenom stanju, ali daje težinu izvještajima da Kim boravi u elitnom području na istočnoj obali zemlje", navodi se u izvještaju.

Gardijan se osvrće i na pisanje Njuzvika (Newsweek) koji piše da američke obavještajne službe nisu uočile znakove neobične vojne aktivnosti ali da, prema izjavi neimenovanog zvaničnika Pentagona, voz u Vonsanu i Kimovo odsustvo s nedavnih događaja pokazuju vjerodostojnost izvještaja o njegovom zdravstvenom stanju.

Od kako je prošle sedmice Dejli NK (Daily NK), web stranica sa sjedištem u Seulu koja izvještava o Sjevernoj Koreji, izvijestila da je Un bio podvrgnut kardovaskularnoj operaciji 12. aprila, više južnokorejskih izvještaja u medijima navodi neimenovane izvore u kojima se navodi da Kim možda boravi na području Vonsana. Lokalna novinska agencija Njuzis (Newsis) u petak, 24. aprila je citirala južnokorejske obavještajne izvore koji su tvrdili da je u Vonsanu uočen poseban voz koji Kim koristi, dok je njegov privatni avion ostao u Pjongjangu.

U četvrtak je američki predsjednik Donald Tramp (Trump) rekao novinarima da misli da izvještaji o bolesti nisu tačni, ali je odbio reći je li bio u kontaktu sa sjevernokorejskim zvaničnicima. Gardijan podsjeća da se Tramp tri puta susreo s Kimom u pokušaju da ga nagovori da se odrekne programa nuklearnog oružja koji prijeti SAD-u kao i njegovim azijskim susjedima. Iako razgovori nisu nastavljeni, Tramp i dalje pozdravlja Kima kao svog prijatelja, ističe britanski dnevnik.

Tim kineskih ljekara

Kina je poslala tim ljekara koji će liječiti Kim Džong Una, objavljeno je u subotu, usred protivrječnih izvještaja o zdravlju sjevernokorejskog diktatora otkako je on nestao iz javnosti prije dvije sedmice, napisao je Sandej tajms (Sunday Times) ističući najprije da se vrtlog glasina i izvještaja o liderstvu zemlje opsjednute tajnama treba tretirati s velikim oprezom.

Delegaciju kineskih ljekara je predvodio visoki zvaničnik međunarodnog odjela za vezu Komunističke partije koji se bavi odnosima sa Sjevernom Korejom, javio je Rojters, pozivajući se na tri izvora "upoznata sa situacijom". Agencija je objavila izjavu južnokorejskog obavještajnog zvaničnika koji je kazao da je Kim živ i da očekuje njegovo skoro pojavljivanje u javnosti, ali u komentarima nije pojašnjeno je li bio bolestan, prenosi londonski list.

U drugim nepotvrđenim izvještajima, pripisanim višim stranačkim izvorima u Pekingu, navodi se da je Kim umro nakon što je kineski medicinski tim prekasno stigao da ga spasi nakon neuspjele operacije srca. U jednoj verziji, operacija umetanja stenta krenula je po zlu jer su se ruke sjevernokorejskog ljekara jako drhtale.

Nasuprot izvještajima o smrti sjevernokorejskog diktatora, kontrola nad nuklearnim arsenalom Sjeverne Koreje i nagađanja o mogućim nasljednicima neizbježno izaziva duboku uzbunu u glavnim gradovima širom svijeta, ukazuje Tajms. Ne postoji poznati nasljednik ako Kim umre. Navodi se da ima malu djecu, ali taj detalj, poput njegovih godina - vjeruje se da ima 36 ili 37 godina - nikada nije službeno potvrđen.

Kada je došao na vlast 2011., Kim je naredio smaknuće svog ujaka Đang Song Taeka, koji mu je nekad bio mentor, a zatim je naredio atentat na svog polubrata Kim Džong Nama. Kako njegov drugi brat Kim Džong Čol ne djeluje zainteresovanim za politiku, njegova sestra i glavni propagandista, Kim Jo Džong, pojavila se kao Kimov najbliži nasljednik. Ali, ističe Sandej tajms, kao mlada žena, postoje sumnje da bi ona bila prihvatljiva kao vođa starijim muškarcima koji dominiraju strankom i vojskom.

Geopolitička fascinacija

Postoji duboka geopolitička fascinacija Sjevernom Korejom, najizoliranijom policijskom državom na svijetu, piše Njujork tajms (The New York Times) ocjenjujući da nedostatak pravih informacija iz hermetički zatvorene zemlje rađa burno podmetanje glasina, ostavljajući stručnjake, strane zvaničnike i obavještajne agencije da sve te informacije uzmu s rezervom.

Jedna od glasina je da je sestra Kim Džong Una pritvorena dok Peking potajno pregovara s Vašingtonom o budućnosti Sjeverne Koreje i nuklearnog oružja. Ipak, ukazuje Njujork tajms, u ovom tajnovitom društvu svaki vjerovatni Kimov nasljednik predstavlja igru nagađanja, čak i za vanjske analitičare koji su proveli akademsku karijeru analizirajući Sjevernu Koreju, koja je do sada detonirala šest nuklearnih bombi u podzemnim testovima i čije vlasti tvrde da su izgradili projektile dovoljno snažne da ih mogu isporučiti u kontinentalni dio Sjedinjenih Država.

List dodaje da su tokom decenija američki i južnokorejski zvaničnici razgovarali o tajnim planovima za slučaj vanrednih situacija, uključujući kako spriječiti da nuklearno oružje Sjevera padne u pogrešne ruke i šta učiniti ako Peking pošalje trupe na Sjever da destabilizuje Južnu Koreju, koja je već dugo služila kao tampon zona između Kine i američkih snaga smještenih tamo.

Nagli pad sjevernokorejskog lidera mogao bi stvoriti vakuum političke moći s dalekosežnim implikacijama naglašava Njujork tajms ističući da neki stručnjaci smatraju da svijet opterećen pandemijom, napetim međunarodnim organizacijama i tenzijama SAD-Kina nije dobro pripremljen za smrt Kim Džong Una.

Bez političkih promjena

Vijest o bolesti ili smrti Džong Una vjerovatno neće dovesti do značajnih političkih promjena u Sjevernoj Koreji jer njena politička stabilnost u velikoj mjeri zavisi od zatvorenosti zemlje od ostatka svijeta gdje je stanovništvo - koje je živjelo pod vlašću Kima, njegovog oca i djeda – strogo kontrolisano, ocjenjuje magazin Tajm (Time).

Ta izolacija i represija olakšava stvari vladajućoj eliti, od kojih su mnogi svoje sudbine vezale za Kima i sistem koji je on uspostavio. Čak i bez njega, taj će sistem ostati na snazi, jer će ljudi na vlasti imati sve poticaje da zadrže svoje povlaštene položaje.

Ako tranzicija vlasti na njegovu sestru ne bi išla glatko, nemir u Sjevernoj Koreji značio bi da će međunarodna zajednica imati tri različita prioriteta. Prvo bi se trebao locirati i zaključati sav nuklearni arsenal; drugi prioritet biće upravljanje neizbježnim izbjegličkim talasima kako u Južnu Koreju, tako i u Kinu. Treći prioritet je izgradnja podrške zemlji, gdje bi Kina – kao zemlja s najviše ulaganja u Sjevernu Koreju ali i zbog blizine – mogla igrati vodeću ulogu.

Ipak, jedina stvar gora od zdravog Kima koji vlada Sjevernom Korejom, je bolestan i paranoičan Kim koji će vladati Sjevernom Korejom, zaključuje Tajm.

XS
SM
MD
LG