Dostupni linkovi

Pentagon: Kim u potpunosti kontroliše nuklearni program S. Koreje


Pentagon nema nikakve informacije koje bi ukazivale da je Kim Džong Un izgubio kontrolu nad severnokorejskim nuklearnim programom, rekao je danas jedan visoki američki vojni zvaničnik na pitanje o glasinama o zdravstvenim problemima severnokorejskog vođe.

"Polazim od načela da Kim Džong Un i dalje u potpunosti kontroliše severnokorejsku nuklearnu snagu i severnokorejske oružane snage", rekao je pomoćnik načelnika generalštaba SAD general Džon Hajten na konferenciji za novinare.

On je rekao da ne zna ništa više od onoga što piše u medijima i da prema obaveštajnim podacima sa kojima raspolaže nema ništa što bi potvrdilo ili demantovalo bilo šta.

Severna Koreja je 15. aprila obeležila 108. godišnjicu rođenja osnivača zemlje Kim Il Sunga, dede sadašnjeg lidera. To je daleko najvažniji politički datum u Severnoj Koreji ali Kim Džong Un nije viđen ni na jednoj zvaničnoj fotografiji.

Dnevnik NK koji izlazi onlajn i koji vode uglavnom Severnokorejci koji su pobegli iz zemlje, navodi da je severnokorejski vođa operisan u aprilu zbog kardiovaskularnih problema i da se oporavlja u vili u provinciji Severni Fjongan.

Bela kuća je takođe ostala obazriva u vezi tih informacija. Američki predsednik Donald Tramp je Kim Džong Unu poželeo sreću naglašavajući da glasine o njegovim mogućim zdravstvenim problemima nisu bile potvrđene.

Vlasti susedne Južne Koreje su umanjile značaj tih informacija. Jedan neimenovani visoki južnokorejski zvaničnik je rekao da nije tačno da je Kim Džong Un ozbiljno bolestan, prenela je novinska agencija Jonhap.

XS
SM
MD
LG