Dostupni linkovi

Premijer Crne Gore: Institucije bile odlučne u borbi protiv pandemije


Premijer Crne Gore Duško Marković, 24. april 2020.
Premijer Crne Gore Duško Marković, 24. april 2020.

Premijer Crne Gore Duško Marković konstatovao je u Skupštini da su državne institucije u cjelini pokazale su visok stepen znanja, odlučnosti, odgovornosti i solidarnosti u odgovoru na pandemiju COVID -19.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Crne Gore, ova zemlja od 24.04. nema zabilježenih novih slučajeva oboljelih od COVID-19. Do sada je u Crnoj Gori registrovano 321 zaraženih, preminulo je sedam osoba, dok se 199 osoba oporavilo.

„Rezultat toga je najmanja stopa smrtnosti u odnosu na zemlje regiona, niska stopa obolijevanja, visoka stopa oporavljenih građana i najveći broj testiranih građana“, rekao je Marković tokom prvog premijerskog sata održanom u crnogorskom parlamentu.


Oštre kritike na račun vlade Crne Gore su izrečene iz poslaničkih klupa opozicionog Demokratskog fronta, čiji je lider Andrija Mandić optužio vlast da koristi epidemiju za sprovođenje kampanje vladajuće Demokratske partije socijalista i za obračun sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Mandić je posebno zamjerio što je Vlada uvela mnoga ograničenja među kojima su zabrane odlaska u crkve. Mandić je pitao premijera zbog čega je odbijen predlog opozicionog Demokratskog fronta da se punoljetnim građanima podijeli po 222 eura pomoći u vrijeme zdravstvene krize.

Taj predlog je crnogorski premijer Duško Marković nazvao „primjerom vulgarne demagogije“ i poručio da on nije od „onih koji će opredijeliti pomoć građanima, pa ih zatim pozivati da je ne uzmu ako im baš nije neophodna“. Vladin paket pomoći obezbjeđuje milionsku podršku privredi i ugroženim građanima i to onu koja je realna i ostvariva, naglasio je premijer Marković.

Aktivnosti na suzbijanju i kontroli pandemije, prema riječima premijera Markovića, rezultirale su visokom povjerenju građana u crnogorske institucije. On je saopštio izvode iz istraživanja javnog mnjenja koje govori da Vladi vjeruje 66% građana, a preko 95% građana poštuje odluke i vjeruje Nacionalnom koordinacionom tijelu, u obrazoovni sistem vjeruje 81%, 73% vjeruje vojsci, a 68% policiji.

Iz Vlade Crne Gore je saopšteno da je premijer Duško Marković dao nalog da se besplatno podijeli oko 300.00 maski, penzionerima i korisnicima tuđe njege i pomoći i lične invalidnine, kao i korisnicima staračkih naknada.

XS
SM
MD
LG