Dostupni linkovi

Skupština CG o urgentnoj pomoći građanima


Ilustracija
Ilustracija

Poslanici u Skupštini Crne Gore završili su raspravu o prijedlogu Zakona o urgentnim mjerama podrške građanima, o kojem će, kako je saopšteno glasati na nekoj od narednih sjednica.

U ime predlagača tog lex specijalis-a, poslanik opozicionog Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević je kazao da su crnogorski građani koji su zbog epidemije novog kornavirusa ostali bez posla i prihoda, žrtve Vlade koja im je, kako je saopštio na naustavan način zabranila rad, ne proglašavajući vanredno stanje:

“Prvo je trebalo proglasiti vanredno stanje i usvojiti mjere „za preživljavanje“ Trebalo je zabraniti otkaze, a svi privatnici kojima je zabranjena djelatnost trebalo je da dobiju status zaposlenih u javnom sektoru“ kazao je Medojević.

Prema prijedlogu Demokratskog fronta, Vlada bi, između ostalog, svakom punoljetnom građaninu trebalo da dodijeli novac u visini minimalne zarade u državi, odnosno 222 eura, a maloljetnim osobama po 111 eura.

Takođe, DF predlaže da Ministarstvo ekonomije svakom porodičnom domaćinstvu, srazmjerno broju članova domaćinstva, dodijeli paket neophodnih proizvoda.

Poslanik vladajuće Demokrastke partije socijalista (DPS) Nikola Rakočević kazao je da u vladajućoj partiji imaju drugačiji pristup u rješavanju socijalnih i ekonomskih problema građana nastalih zbog epidemije krona virusa.

Rakočević ističe da je pristup DF o „pomoći svim građanima“ pogrešan jer kriza nije jednako pogodila sve:

„Mi smatramo da treba fokusirano odabrati mjere i pomoć koje će adekvatno odgovoriti trenutku i doći do onih kojima je zaista potrebna “, kazao je Rakočević.

Raško Konjević iz opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) smatra da i državne i sve druge mjere treba da prvenstveno budu usmjerene prema 125 hiljada penzionera i 35 hiljada nezaposlenih građana koji su najugroženiji uslijed aktuelne krize.

Tokom rasprave u crnogorskm parlamentu došlo je do verbalnog sukoba između poslanika DF Nebojše Medojevića i poslanika SDP Ranka Krivokapića.

Sjednica je na kratko prekinuta nakon serije uvreda i psovki Medojevića na račun Krivokapića, zbog kojih je predsjedavajući Gneci Nimanbegu opomenuo poslanika DF.

XS
SM
MD
LG