Dostupni linkovi

Najmanje troje mrtvih i 15 ranjenih u samoubilačkom napadu u Afganistanu


U samoubilačkom bombaškom napadu u provinciji Kabul u blizini afganistanske prijestolnice ubijene su tri osobe, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Afganistana.

“Bomba samoubice eksplodirala je u srijedu ujutro među civilima u području Reshkhor u oblasti Char Asiab”, rekao je glasnogovornik ministarstva Tariq Arian. Ovo područje se nalazi oko 11 kilometara udaljeno od Kabula.

Napad se navodno desio u blizini postrojenja za posebne operacije koje pripada afganistanskim snagama sigurnosti.

Nije poznato ko se nalazi iza napada. Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid rekao je da ova militantna grupa istražuje da li njihovi borci stoje iza napada.

Posljednji napad uslijedio je nakon što je pandemija COVID-19 kao i napori koje predvode Sjedinjene Države na promicanju mirovnih pregovora između talibana i afganistanske vlade, potaknuli pozive na prekid vatre i smanjenje nasilja.

Talibani su početkom aprila prekinuli pregovore sa afganistanskom vladom o razmjeni zarobljenika, koja je bila glavni korak u mirovnim pregovorima uz posredništvo Sjedinjenih Država, nakon što su pristale na dogovor s militantima o povlačenju snaga.

Sporazum SAD i talibana potpisan je krajem februara i prema njemu se međunarodne snage pod američkim vodstvom moraju povući, a talibani zauzvrat moraju dati garancije o sigurnosti, najbolja je prilika dosad za okončanje 18-godišnjeg rata. Od potpisivanja sporazuma, mirovni proces je prekinut zbog političkih previranja.

XS
SM
MD
LG