Dostupni linkovi

Talibani prekinuli pregovore o zarobljenicima s afganistanskom vladom


Sporazum SAD i talibana potpisan je krajem februara
Sporazum SAD i talibana potpisan je krajem februara

Talibani su prekinuli pregovore s afganistanskom vladom o razmjeni zarobljenika, koja je bila glavni korak u mirovnim pregovorima uz posredništvo Sjedinjenih Država, nakon što su pristale na dogovor s militantima o povlačenju snaga.

Suhail Šahin, portparol političkog ureda talibana u Kataru objavio je putem Twittera da pregovaračka grupa neće učestovati u "neplodnim susretima" i da se oslobađanje njihovih zatvorenika "odgađa pod raznim izgovorima".

Sporazum SAD i talibana potpisan je krajem februara i prema njemu se međunarodne snage pod američkim vodstvom moraju povući, a talibani zauzvrat moraju dati garancije o sigurnosti, najbolja je prilika dosad za okončanje 18-godišnjeg rata.

Međutim, mir zavisi o pregovorima afganistanske vlade koju podržava SAD i militanata.

Portparol vlade rekao je da će se nastaviti rad na planu za oslobađanje zatvorenika.

"Pozivamo sada talibane da izgovorima ne sabotiraju pregovore", rekao je Džavid Faisal, portparol Vijeća nacionalne sigurnosti u Kabulu.

Tročlana talibanska grupa prošli mjesec stigla je u Kabul iz Katara kako bi počeli pregovori o razmjeni zarobljenika.

Dolazak talibanske grupe u Kabul američki državni sekretar Mike Pompeo pozdravio je kao dobru vijest. On je uprkos pandemiji COVID-19 prošle sedmice putovao u Kabul i katarski glavni grad Dohu u pokušaju da ubrza proces razmjene zarobljenika.

XS
SM
MD
LG