Dostupni linkovi

Pompeo stigao u Kabul usred aktuelne krize


Pompeo u Kabulu 23. marta 2020

Američki državni sekretar Mike Pompeo stigao je u Kabul kako bi pokušao pokrenuti američki mirovni sporazum potpisan prošlog mjeseca s talibanima, putovanje koje dolazi u jeku pandemije korona virusa, piše afganistanski servis Radija Slobodna Evropa.

Pompeo bi trebao imati razgovor s afganistanskim predsjednikom Ashrafom Ghanijem skupa sa njegovim političkim rivalom Abdullahom Abdullahom.

Od potpisivanja sporazuma, mirovni proces je prekinut zbog političkih previranja, pri čemu su se te čelnici zemlje svađali oko toga ko je izabran za predsjednika.

I Ghani i Abdullah, bivši šef izvršne vlasti te zemlje, su se proglasili predsjednicima u dvojnim inauguralnim ceremonijama ranije ovog mjeseca nakon osporavanih izbora u septembru.

Dva 'predsjednika' Afganistana
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00

Očekuje se da će Pompeo nastojati da pomogne okončanje političkog zastoja, zbog čega su mirovni pregovori koji bi uključivali talibane na čekanju.

Pompeova posjeta dešava se dan nakon što je afganistanska vlada održala prve razgovore s talibanima o zamjeni zarobljenika. Razgovore je najavio američki mirovni izaslanik Zalmay Khalilzad.

"Puštanje zatvorenika na obje strane važan je korak u mirovnom procesu", napisao je Pompeo 22. marta na Twitteru.

Razgovori - održani preko Skypea zbog pandemije korona virusa - trajali su više od dva sata, a vodili su ih Sjedinjene Države i Katar, rekao je Khalilzad.
Širenje korona virusa učinilo je puštanje zatvorenika "još hitnijim", rekao je.

Afganistan je istog dana objavio prvi smrtni slučaj od korona virusa, a do 22. marta u toj zemlji su 34 osobe zaražene ovim virusom.

Sjedinjene Države su 29. februara potpisale historijski sporazum s talibanima koji bi mogao dovesti do povlačenja svih stranih trupa iz Afganistana i okončanja 18-godišnjeg sukoba u zemlji.

Prema zajedničkoj izjavi koju su američka i afganistanska vlada objavile 29. februara, Sjedinjene Države i NATO bi povukli sve trupe iz te zemlje u roku od 14 mjeseci ako talibani ispune obaveze iz sporazuma.

"Sve strane izrazile su snažnu posvećenost smanjenju nasilja, unutarafganistanskim pregovorima i sveobuhvatnom i trajnom primirju", rekao je Khalilzad.

Dodao je da će naredni sastanak između afganistanske vlade i talibana biti održan u naredna dva dana.

XS
SM
MD
LG