Dostupni linkovi

U Srbiji preminulo još pet osoba, 227 novih slučajeva zaraze


Zdravstveni radnici u Srbiji
Zdravstveni radnici u Srbiji

U poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica korona virusa preminulo još pet osoba, čime je ukupan broj umrlih povećan na 173, saopšteno je na konferenciji za medije Kriznog štaba.

Preminula su tri muškarca i dve žene.

Od poslednjeg izveštaja registrovano je još 227 inficiranih korona virusom, čime se ukupan broj zaraženih popeo na 8.724. U poslednja 24 sata testirani su uzorci 5.579 osoba.

Hospitalizovano je 2.470 pacijenata, a na respiratoru je njih 78.

Do sada je izlečeno 1.292 osobe. Broj osoba koje su bile na respiratoru, ali su "skinute" zbog poboljšanja stanja je 39.

Stopa smrtnosti od korona virusa trenutno iznosi 1,98 procenata obolelih, dok je zaraženost ispod 4 odsto, rekla je zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Batut" Darija Kisić Tepavčević.

U socijalnim ustanovama, uključujući domove za stare, korona virus je potvrđen kod 570 korisnika i 131 zaposlenog, rekla je Kisić Tepavčević.

Prisustvo virusa potvrđeno je u 33 ustanove, a izlečena su 92 korisnika socijalnih ustanova i 41 radnik, navela je ona.

Najveći broj potvrđenih slučajeva do 29. aprila je u Beogradu – 27,38 odsto. U Nišu je taj procenat 15,34 odsto. Ostali gradovi koji imaju više od 100 obolelih su Ćuprija, Leskovac, Kruševac, Valjevo, Aleksinac, Paraćin, Jagodina, Bor, Prokuplje, Smederevo i Novi Sad.

Epidemiolozi 'čvrsto' pri merama za 1. maj

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da je evidentno smirivanje stanja, i da može da se kaže i "gašenje epidemije". Dodaje da džepovi postoje u malim sredinama, gde virus pronalazi način da preživi u ustanovama kao što su gerontološki centri.

"Epidemiolozi imaju čvrst stav da je potrebno ostati pri donetim merama još ovaj put", rekao je Kon odgovarajući na pitanje kada će biti doneta konačna odluka o zabrani kretanja za provomajske praznike koja bi, kako je ranije najavljeno, trebalo da traje od četvrtka u 18 sati do ponedeljka u 5 ujutru.

"Večeras će biti savetovanja oko toga, a mere će se sutra ponovo razmatrati na Kriznom štabu. Podaci jesu ohrabrujući, ali struka misli da je to poslednji trenutak kada je moguće da nešto zabrljamo i da frekvencija kontakata dovede do nekog povećanja oboljevanja", rekao je Kon.

Kon je dodao da zabrana kontakata ostaje na snazi i da je najvažnije da se zaštite stariji od 65 godina.

''Jasno je da mere moraju kada tad da se skinu, da život mora da se nastavi i svesni smo toga, ali moramo svi da se uklapamo. Mi epidemiolozi smo 'kočničari' koji upozoravamo sada kada bi svi istrčali napolje'', rekao je Kon.

Darija Kisić Tepavčević je rekla da je odluka o zabrani kretanja zasnovana na potrebi za prevencijom "imajući u vidu uobičajeno ponašanje građana u vreme prvomajskih praznika.

''Bez obzira kakva će biti odluka, mi je sada ne znamo, znamo samo naš stav, ponovo bih apelovala na sve da se strpimo još malo i tople praznične dane provedemo malo drugačije i u kući'', rekla je Kisić Tepavčević.

XS
SM
MD
LG