Dostupni linkovi

Zagrebački samit će biti održan 6. maja putem videa


Predsednik Evropskog saveta sa liderima država Zapadnog Balkana
Predsednik Evropskog saveta sa liderima država Zapadnog Balkana

Zagrebački samit, između Evropske unije i država Zapadnog Balkana će biti održan 6 maja, u formatu video-konferencije, saopštio je večeras predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel (Charles Michel).

Oko ovog datuma su se najverovatnije usaglasili čelnici EU institucija već u sredu, kada su oko modaliteta organizovanja ovog samita, razgovarali predsednik Evropskog saveta i premijer Hrvatske, Andrej Plenković.

O ovom razgovoru je novinare obavestila hrvatska državna sekretarka Andreja Matelko-Zgombić koja je potvrdila da Hrvatska, kao zemlja koja predsedava Evropskom unijom, čini sve kako bi se omogućilo održavanje zagrebačkog samita, koji je prethodno otkazan zbog krize nastale oko korona virusa.

Samit u Zagrebu je trebao biti biti vrhunac hrvatskog predsedavanja – prvog u istoriji najmlađe članice EU. Mandat Hrvatske na čelu EU okončava se 30 jula.

Samit u Zagrebu, planiran 6. i 7. maja je otkazan je zbog krize nastale oko pandemije COVID-19.

Bilo je planirano da se na samitu u Zagrebu promoviše nova metodologija proširenja za Zapadni Balkan, koja će se, pre svega, odnositi na Severnu Makedoniju i Albaniju, a Evropska komisija je nameravala da predstavi i veliki financijski paket za ekonomski razvoj regiona.

XS
SM
MD
LG