Dostupni linkovi

Novi smrtni slučaj od COVID-19 u BiH 


Klinički centar u Mostaru
Klinički centar u Mostaru

U utorak naveče 28. aprila, od posljedica COVID-19 bolesti preminula je pacijentica rođena 1954. godine iz Konjica koja se liječila u COVID-19 bolnici u Mostaru na jugu Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz Štaba civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).

Kako se navodi, pacijentica je bila na bolničkom liječenju od 23. marta.

“Zbog težine kliničke slike zahtijevala je mjere intenzivnog liječenja i mehaničke ventilacije, a 14 dana poslije je učinjena i traheotomija. Pacijentica je prethodnih dana bila stabilna, ali je oko 22 sata naglo došlo do ireverzibilnog respiratornog urušavanja te je, i pored provedenih mjera reanimacije i intenzivnog liječenja, preminula. Pacijentica je imala kliničke, epidemiološke i radiološke karakteristike COVID bolesnika", saopšteno je iz Štaba.


U posljednja 24 časa, u Sveučilišno kliničkoj bolnici Mostar testirano je 137 uzoraka, među kojima je utvrđeno da je pet osoba pozitivno na korona virus, navodi se u saopštenju Štaba civilne zaštite HNK. U bolnici se trenutno liječi 20 pacijenata, a tri osobe su na respiratoru.

Inače u ovom kantonu nalazi se najveći broj zaraženih osoba u Bosni i Hercegovini.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, 65 osoba je preminulo zbog zaraženosti korona virusom. Ukupan broj zaraženih iznosi 1.677 osoba, dok se 710 osoba oporavilo.

XS
SM
MD
LG