Dostupni linkovi

Parlament FBiH usvojio rebalans budžeta


Fadil Novalić predsjednik Vlade FBiH
Fadil Novalić predsjednik Vlade FBiH

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (BiH) na vanrednoj sjednici su u utorak, 28. aprila u Sarajevu odobrio je Prijedlog rebalansa ovogodišnjeg budžeta Federacije BiH u iznosu od 5,5 milijardi KM (2,75 milijardi eura).

Vlada Federaciji BiH je odbila sve predložene amandmane, tako da je prihvaćen u istom obliku kao i u Predstavničkom domu federalnog parlamenta.

Rebalans budžeta Federacije BiH je 23. aprila usvojio i Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, tako da su ispunjeni uslovi za stupanje na snagu.

"U odnosu na dosadašnji budžet, uvećan je za 11 posto“, rekao je federalni premijer Fadil Novalić na vanrednoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta.

Rebalansom je planirano 500 miliona KM ( 250 miliona eura) za Fond za stabilizaciju privrede i ublažavanje negativnih ekonomskiih posljedica u uslovima pandemije.

„Osim toga, planirano je 20 miliona KM (10 miliona eura) za uspostavu garantnog fonda pri Razvojnoj banci FBiH,'' rekao je Novalić delegatima.

Dodatnih 21 milion KM (10, 5 miliona eura) planiran je rebalansom budžeta za zdravstvo, tri miliona (milion i pol eura) za karantene i 18 miliona KM ( 9 miliona eura) za sanaciju posljedica pandemije korona virusa.

Kao pomoć nižim nivoima vlasti, kantonima, planirano je 200 miliona ( oko 100 miliona eura).

Usvajanje rebalansa budžeta je glavni uslov za provođenje zakona o pomoći privredi za saniranje šteta izazvanih korona virusom, poznatog i kao 'korona zakon'.

XS
SM
MD
LG