Dostupni linkovi

Parlament FBiH razmatra rebalans budžeta, deficit 388 miliona eura


Zgrada Parlamenta Federacije BiH
Zgrada Parlamenta Federacije BiH

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH održava vanrednu elektronsku sjednicu na čijem su predloženom dnevnom redu rebalans ovogodišnjeg budžeta i Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom korona virusa, oba po hitnom postupku.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH obrazložio rebalans budžeta koji je Vlada FBiH usvojila prošle sedmice, u iznosu od 5,5 milijardi KM.

On je kazao da je ovogodišnji budžet povećan za oko 11,2 posto. Kazao je da je najznačanija stavka rebalansa budžeta 500 miliona KM (250 miliona eura) Fondu za stabilizaciju privrede koji je sastavni dio Zakona o ublažavanju posljedica za privredu koji je danas također na dnevnom redu sjednice.

"Planirano je i 20 miliona KM (10 miliona eura) za uspostavu Garancijskog fonda pri Razvojnoj banci FBiH, što bi s preostalih 80 miliona KM (40 miliona eura), alociranih u ovoj banci po osnovu komisionih poslova, kreiralo potencijal od 100 miliona KM (50 milliona eura), čime je omogućeno finansiranje garancije u iznosu od 500 miliona KM Fondu", objasnio je Novalić.

Novalić je na ovoj sjednici otkrio informaciju da se federalni budžet prvi put nalazi u deficitu i to u iznosu od 777 miliona KM (oko 388 miliona eura). Naglasio je da je došlo do značajnog pada prihoda koji je doprinio velikom deficitu.

MMF uplatio BiH 330 miliona eura, čeka se da Vijeće ministara potpiše mjenicu

On je kazao da će od aranžmana sa MMF-om u iznosu od 333 miliona eura, dogovorom o raspodjeli Federaciji ići 400 miliona KM. Također, naveo je i da će se federalna vlast zadužiti kod Svjetske banke radi jačanja bankarskog sektora u iznosu od 55 miliona KM (28 miliona eura).

"Nadalje, 100 miliona KM će biti prikupljeno na osnovu prodaje zaduženja javnih preduzeća, a 400 miliona KM će će iznositi domaće zaduženje putem emisije obveznica", kazao je Novalić.

Upitno je da li će "korona-zakon" dobiti dovoljnu podršku s obzirom da se uslovljavanje za njegovo izglasavanje pojavilo i kod parlamentaraca iz vladajuće većine poput onih iz Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić (SBB).

Naime, ta stranka insistira na uvođenju moratorija za sva pravna i fizička lica u trajanju od godinu dana i najmanje šest mjeseci od proglašenja prestanka opće opasnosti i stanja prirodne nesreće u FBiH te da se za vrijeme moratorija kamata ograniči na 1 posto.

16 uloženih amandmana imali su Naša stranka, sedam DF, PDA i A SDA osam amandmana, Klub nezavisnih zastupnika tri amandmana.

XS
SM
MD
LG