Dostupni linkovi

Šef evropske diplomatije odgovara na pitanja evropskih parlamentaraca


Joseph Borell, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost
Joseph Borell, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost

Šef evropske diplomatije Žozef Borelj (Joseph Borell) najavio je da će u četvrtak 30. aprila raspravljati sa evropskim zastupnicima oko navoda da je Izveštaj Evropske službe za spoljne poslove o dezinformacijama Pekinga ublažen.

Održavanje sastanka u četvrtak je potvrdio saopštenjem Spoljnopolitički komitet Evropskog parlamenta (AFET).

Prošlog petka 24. aprila, objavljena je zvanična verzija izveštaja Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) o dezinformacijama koje dolaze iz Rusije i Kine, o ulozi Pekinga u širenju lažnih vijesti oko pandemije Covid 19.

‘Rječnik koji se odnosi na ulogu Kine je značajno izmijenjen u poređenju sa verzijom koja je imala "interni" karakter ’, navedeno je u saopštenju.

Uslijedile su oštre reakcija u evropskom parlamentu, a zastupnici su tražili objašnjenje od šefa evropske dipomatije oko ovih navoda da je jezik u izveštaju ublažen, nakon protesta kineske ambasade u Briselu.

Evropski parlament je 17. aprila usvojio rezoluciju u kojoj se ističe da su dezinformacije o COVID-19 “glavni problem javnog zdravstva”.

Rezolucijom je pozvana Evropska unija da uspostavi jedinstvenu bazu podataka kako bi se osiguralo da svi građani imaju pristup tačnim i provjerenim informacijama.

Od medijskih kompanija zatraženo je da proaktivno preduzmu neophodne mjere za zaustavljanje dezinformacija i govora mržnje koji se odnose na pandemiju.

XS
SM
MD
LG