Dostupni linkovi

Ambasadori EU i Kvinte u BiH: jedinstvo staviti ispred podjela


Ilustracija
Ilustracija

Ambasadori Evropske unije, Njemačke, Italije, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država (zemalja Kvinte) koji su se u utorak 28. aprila sastali sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH), pozdravili su zaključak Predsjedništva BiH da predvodi proces reformi po ključnim prioritetima utvrđenim u mišljenju Evropske unije.

"Iskazivanje jasne vizije u smislu postizanja napretka od najveće je važnosti i u kontekstu predstojećeg zagrebačkog samita između EU i Zapadnog Balkana koji će se održati 6. maja. Za predstavnike vlasti u BiH, samit je prilika da jedinstvo stave ispred podjela te pokažu vođstvo i odlučnost za unapređenje ove zemlje ", saopćeno je iz Delegacije EU.

Prioriteti su jačanja demokratije, funkcionalnost, vladavina prava, reforme javne uprave i temeljnih prava.

Ambasadori su istakli kako put pristupanja Evropskoj uniji podrazumijeva jačanje funkcionalnosti institucija, kao i obnavljanje povjerenja građana.

Pozvali su na nastavak koordiniranih napora vlasti u odgovoru na pandemiju Covida-19 kako bi se sačuvali životi i smanjio rizik po javno zdravlje.

„Od suštinske je važnosti nastaviti raditi u tom duhu i u narednim mjesecima kako bi se osigurale adekvatne mjere i radilo na rješavanju i socio-ekonomskih posljedica Covida-19. Oporavak će potrajati i stoga mora postojati brzi i koordiniran odgovor na nivou cijele zemlje“, poručili su ambasadori.

XS
SM
MD
LG